Långkokta kotletter och julfika

Hej hej! Hur har ni det i julstöket?! Olivia och jag har just fikat smarrig julfika från Sveas.

Nån var sugen och kunde inte vänta tills fotografen var färdig.. ;-)

Dessa bakelser med marsipan/saffran/romrussin mm är helt fantastiska!! Yummi. Testa dem om ni springer på nån!

Till middag blir det rester från gårdagen. Långkokta kotletter. Så mööööööra så de faller isär bara man tittar på dem 🙂 Tar sin stund men det är det värt. Jag lät mina gå på spisen nästan 3 timmar! Ju längre tid, ju mörare kött.. Ja ni hajar.

Stek kotletter i smör på båda sidor så de får fin färg. Salta & peppra. Klyfta upp lök och morötter och lägg i pannan/grytan, slå på vatten så det täcker köttet, lägg i ett lagerblad och lägg sedan på ett lock. Låt småputtra i några timmar.

Fyll på med mer vatten efter behov och vänd kotletterna lite då och då. Plocka upp kotletterna och sila av buljongen. Blanda i vispgrädde ( ca 1 1/2 dl buljong till 2 dl grädde), smaka av med salt & soja och red av till önskad konsistens.

Servera kotletterna på klassiskt vis med gelé, inlagd gurka och kokt potatis. Yuuuuummi!!!

Här blev det en LCHF-variant, men i kväll kör vi klassiska tillbehör!

 1. Dragi skriver:

  Vilket härligt tips att göra kotletter på, jag kommer säkert göra dem har börjat älska lagerblad.

 2. ulliew skriver:

  alltså det e ju så enkelt och så gott!!

  hon e ju bara för söt ditt modelejon.. min minsta dotter vill inte sätta upp håret har visat henne din olivia på några bilder.. nu är hon olivia och sätter upp håret var dag hi hi tack oliva 🙂

  Ha en skön kväll kram

 3. Smart att göra mycket på en gång i så fall (köttet alltså)) för hur energislöseri är det annars att köra en spis i tre timmar??!?!

  Eftersom jag jobbar med vår miljö i Sverige reagerade jag starkt och rekommender de som äter gris (inte jag sedan jag vet hur de slaktas) att köpa färdiga skinkor då de gjort många samtidigt i stora ugnar = bättre för miljön!

 4. Hej fina du! Vi har det bra i julstöket. Vi har testat på dina lakritskolor här hemma. Helt klart en favorit hos mig och min 10 åring. Vi älskar lakrits 🙂

  Vad fin hon är på bilderna som ”modell” din lilla stora Olivia. Så söt <3

  Nu ska vi ha lite kvällsmys innan tandborstningen. Julknäckebröd eller vört med rödbetssallad och sylta och te till det. Barnen vill nog ha oboj tippar jag på eller julmust 🙂

  Önskar dig en mysig kväll. Bamse kram <3

 5. lotte skriver:

  Gu så gott fikat såg ut 🙂 Jag kanske ska bege mig ut till affären, befinner mig i Philly och i affären här såg jag RIKTIGT smarriga bakelser, de såg ut så iaf 🙂 Å när jag såg utbudet så förstår jag att Amerikanerna gillar godsaker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..