ANNONS

Kalkontradition och födelsedagsbarn

/

Ok, liiite trött på julmat nu 😉 Ska försöka hitta på nåt annat kul på resterna. Men juldagen var julmatsfri som alltid. Då äter vi kalkonmiddag i stället. I år blev det hemma hos moster & morbror i Sthlm och min vackra mormor fyllde 85 år dagen till ära ♥

Fick äntligen träffa lille nytillskottet i släkten, min kusin Niclas & Victorias lille Nils. Eller Nilson som Olivia säger 🙂

Och kalkonen då? Hur god som helst! Åt så jag bokstavligen såg fyrkantig ut! Fick knappt ner tårtan sen. Fast det finns ju alltid en extra plats i magsäcken för dessert, eller hur 😉 ?!

När vi gör kalkon använder vi detta recept (från förpackningen på Ingelsta kalkon):

1 färsk el. fryst Ingelsta Kalkon
(beräkna ca 30 minuter/kg kalkon)
1 citron
ca. 3 tsk salt
ca 2 tsk mald vit – el. svartpeppar
Några droppar soja
Smält smör till pensling

morötter
lök

Fyllning:

1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen

Till såsen:
grädde
redning
gelé eller portvin
kryddor

Tina kalkonen bara så mycket att den går att hantera (beräkna 24 timmar i normal rumstemperatur för upptinning av en hel kalkon). Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. Fäst eventuellt med steknål.

Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra halvan citron. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen på galler och en långplåt med höga kanter under. På plåten lägges morötter och lök.

Stek kalkonen i 225 grader så att den blir brun runt om. Häll på vatten och sänk temperaturen till 175 grader. Stek vidare med först ryggen uppåt och sedan sidorna. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon.

Sila och koka upp skyn till såsen och red av med vetemjöl. Låt koka några minuter och tillsätt grädde. Krydda med salt och peppar och smaka till sist av såsen med portvin eller gelé.

Galet gott är det!!! Fler som äter kalkon i juletider??

Jahapp, fixa middag på julmatsrester som inte smakar julmat var det. Några tips? Vi har det mesta som syns på jultallriken nedan.

Vad gör ni på resterna? Eller blev det inga 🙂

18
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00