Blodapelsincheesecake

Godmorgon! Ja eller vad man nu ska kalla den.. 😉 Gäsp!

Här kommer iallafall receptet på Blodapelsincheesecaken! Nu var det tänkt att det oranga gelélagret ska vara överst och inte under det vita. Men jag hällde på gelén innan resten av kakan svalnat/satt sig så då vips sprack det upp små hål i det vita lagret och gelén rann ner och la sig under och lyfte upp det vita så det svävade ovanpå. Spännande värre 🙂

Smakade ju likadant för det men jag tror nog den blir grymt mkt snyggare om man väntar till dagen efter med sista lagret.

Recept

Botten
200 g Digestivekex
50 g pepparkakor
100 g Smör

Lager 1
450 g Philadelphia ost
ca 1 msk rivet skal av blodapelsin (ta inte det vita, då blir det beskt!)
2 msk pressad blodapelsin
3 ägg
1 1/4 dl Strösocker

Lager 2
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Lager 3
1 1/2 dl pressad blodapelsin
2 gelatinblad

Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i formen Grädda 5-10 min. Kör ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25 min (inte längre, då blir kakan torr/grynig).

Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten). Gör sedan sista lagret. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Värm pressad blodapelsin i en kastrull. Ta av från plattan och vispa ner gelatinbladen så de smälter. Låt stå och svalna en stund och skeda sedan över saften på kakan. Ställ kallt (några timmar) tills gelén stelnat. Servera kakan kylskåpskall med en klick vispad grädde till. Yuuuuuummi!

Var på O´Learys i går med svärföräldrarna. Jag som skröt så om att det är barnvänligt med barnmenyer/målarbok/kritor till alla barnen.. De var slut ??! Oj vilken besviken Olivia 🙁 Och sen skulle svärfar beställa Fish `n Chips, nä då var fisken slut… Jaja, jag körde på säkert kort och åt ribs och de är ju alltid goda. Däremot glömde jag beställa något annat tillbehör än pommes till och jag var så himla hungrig så jag åt upp dem! OCH halva Olivias portion!!! Och tillråga på allt blev jag sugen på smågodis när Olivia köpte sitt så jag köpte en egen påse ??!! (händer nästan aldrig, inget större fan av smågodis!) Och sen mådde jag dåligt hela kvällen och påmindes om varför jag mår så mkt bättre när jag äter lchf. Däst, proppmätt, illamående och uppsvälld. Usch!

Det är ju liksom inte hela världen att äta sånt i bland, men man mår ju därefter. Så det är sällan värt det.

Nya tag i dag 🙂

 1. När du bakar och gör så mycket gott…. Vad gör du av det!?!? Äter ni upp allt?? eller fryser du in/slänger??
  Jag tycker, att när jag bakar t ex en cheesecake… och man bara är två som äter, så går den ju inte åt, och man tar av den dagen därpå och dagen därpå… Därför drar jag mig för att göra något extra gott för jag vet att jag går och äter av det….

  Tack för en fin blogg!

  1. Jag fryser mkt, men inte en cheesecake! såna saker går dock alltid åt för vi har så mkt vänner/föräldrar/grannar på besök stup i kvarten så det är inga problem 🙂

   tips är att göra mindre sats i portionsformar i stället om ni inte är så många som ska äta!

   kram!

 2. Att få sova ut / hela natten får man förmodligen göra när barnen är utflugna 😉

  Älskar cheesecake i alla de former, senast gjorde jag min julvariant med apelsin på pepparkaksbotten. Mums!

  Idag provade vi din ”godaste kycklinggryta” med avokado i. Fick köpa en extra avokado och äta vid sidan av, älskar avokado!

  Ha en go kväll 🙂

 3. Ankim skriver:

  Wow, den låter ju riktigt frisk och god, bottnen lite annorlunda med pepparkakorna också i. Vi gjorde en väldigt god semifreddo förra helgen som blev frisk och fräsch med passionsfrukt i botten… Den kan jag verkligen rekommendera.
  Ja, varför lär man sig aldrig hur man mår efter att ha satt i sej för mycket gotter? Man blir liksom alltid lika överraskad:)

  Ha en riktigt bra vecka.

 4. Liw skriver:

  men den blev väl lika god ändå? 😉

 5. Hej Victoria!

  Tack snälla för ditt svar angående Sebastians matrutiner!!

  Till våran Rasmus har jag försökt hålla ett matschema som vi fick av en dietist på Barnsjukhuset när vårt äldsta barn, Ida som nu är 6 ½ år, var i samma ålder. Ida är född med hjärtfel och när hon var 5 månader gjorde hon sin 3:e hjärtoperation. Pga hjärtfelet orkade hon inte äta när hon var liten bäbis, och detta ledde sedan till matvägran under en 6-månaderstid fram tills att hon var ungefär 1 år gammal.

  Matschemat ser ut såhär:

  Kl 8 – Gröt + frukt
  Kl 12 – Mat + frukt
  Kl 14 – Mellis
  Kl 17 – Middag + frukt
  Kl 20 – Gröt + frukt

  Men, skillnaden mellan Ida och Rasmus är att Ida inte ammades vid 9-månadersålder som Rasmus fortfarande gör, så där det nu står gröt stod det på Ida´s matschema istället Välling.
  Och där det nu står mellis (amning eller yoghurt med frukt i) så stod det på Ida gröt/kräm/yoghurt.

  Regeln med detta matschema som vi fick av dietisten var att superstrikt hålla på mattiderna och INTE ge ngt emellan dem. Detta var så mycket lättare med Ida än vad det är med Rasmus, om han får för sig att amma så blir han gaaaalen om han inte får amma 😉

  Kl 20-målet är oxå väldans svårt att få in på honom. Oftast då är han för mätt från middagen och för trött för att ens orka sitta i matstolen, så för det mesta blir det nattning då istället och för det mesta redan runt 19.

  Nattetid fick Ida drcka välling om hon sa till om det själv (vilket hon gjorde ca 2 ggr) och så gör jag även med Rasmus, men försöker begränsa det till Kvällsamning, midnattsamning och sedan tidig morgonamning.

  Matmängden är för det mesta den samma. Jag gör maten själv till honom och har köpt iskubslåda på Dollarstore där varje kub rymmer ca 35 ml och jag brukar värma 2 sådana kuber till honom. En riktigt riktigt bra matdag så äter han 2-3 kuber vid en måltid, men för det mesta så får jag tyvärr truga och truga, muta lite med vattenflaskan och fruktpuréer (som jag oxå gör själv o fryser in i samma iskubslåda).

  Vad duktigt av Sebastian att äta makaroner. Är det typ vanliga/snabbmakaroner och måste du mosa/mixa dem eller äter han dem som de är?
  Rasmus mat mixar jag fortfarande och konsistensen är oftast ganska så tjock, han accepterar det men ratar alla bitar. Då arbetar lilltungan hans frenetiskt tills att biten han råkat få till slut åker ut =)

  Oj, detta blev ju en hel novell – du kanske har somnat nu 😉

  Kram Suzanne

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..