Fläskkarré på helgmenyn?

Godmorgon freeeeeedag! Dessvärre startade den här dagen med hängig febrig (?) tjej så dagens sångstund och besök på farmors jobb blev till att ställa in så nu är det en icke fredagsglad liten tjej här. Skruttan 🙁 Är det NÅN som haft en frisk familj en vecka i sträck det här året??!!

Tänkte passa på att tipsa om en av favoriträtterna inför helgen. Det här gör vi ofta men i lite olika tappning. Helstekt fläskkarré i bit i ugn. Har man brådis (ja för att vara en stek 😉 ) så räcker 1 1/2 – 2 h på 175 C, men har ni tid på er tycker jag ni ska köra den på 90-100 C läääänge länge. Då blir köttet mört som jag vet inte vad! Bryn först köttet runt om i smör så det får fin yta. Lägg köttet i en ugnsform och stick i en termomter (köttet är klart vid 82 grader!). Smaksätt som ni vill och med vad som finns hemma.

Klyfta ner äpplen, lök, rotfrukter, buljong, vin, vitlök, färska örter, etc och lägg i formen! Ös med spadet då och då och fyll på med vatten/buljong/vin om det börjar bli torrt. När köttet är färdigt slå in det i folie en stund.

Sila av spadet och gör en sås på det.

Gräddsås:
3 grädde
1-2 dl mjölk
redning (mjöl + vatten)
salt, peppar, socker
soja
1-2 msk svartvinbärsgelé
stekskyn från formen (ca 2-3 dl)

Blanda grädde, mjölk och soja med stekskyn. Red av såsen till önskad konsistens. Låt småkoka en stund så mjölsmaken försvinner och smaka av med salt, peppar, socker och gelé

Servera köttet med brysselkål (ett måste! gillar ni det?) sås, kokt potatis och gelé. Yummi!!!

Gör sällan stek på nötkött faktiskt. Vet inte varför? Får nog testa det nästa gång.. Klassisk söndagsstek. Känns så vuxet bara, haha.

Hoppas ni har en trevlig helg framför fötterna med en massa kul planerat. Eller ingenting alls, det är ju skönt det med! Är ni fikasugna/shoppingsugna tycker jag ni ska kika ut på Smultrongården i morgon, då har vi tea-party!! Snittar, scones m grädde och marmelader, kex och MASSOR av kakor och grejer. Ät tills ni spricker för 89 kr 🙂 (Läs mer HÄR, där ni även kan tävla om gratis fika!)

Happy fredag på er godingar!!

 1. Här blir det kycklingrullader med potatis och sås hos mamsen ikväll, mitt önskemål v mat!
  I morgon ska vi köra schlagermeny som jag inte har koll på ännu, får grunna över det senare ikväll tror jag!

  Ha en lovely helg och hoppas O kryar på sig snabbt, kram

 2. Tracy skriver:

  Ser gott ut! Funkar det lika bra att göra med fläskytterfile eller kotlett i hel bit? För vi är inte så förtjusta i just fläskkarré…

  1. Fläskkarré kan vara toppen eller botten beroende på vilken kvalitet det är på grisen.

   Fläskkarré från en konventionell gris som stått i betongbås och ätit kraftfoder är blek, sladdrig, smaklös och fettig.

   Fläskkarré från en linderödsgris som sprungit fritt, använt sina muskler och ätit varierat är mörkröd med en smak som går tydligt mot nöt, lagom mycket fett och en bra konsistens.

   Sedan finns det alla mellanlägen däremellan. Även den ekologiska i butik brukar upplevas som stor skillnad jämfört med den vanliga karrén. Detsamma gäller fläskkotlett för övrigt.

 3. Brysselkål är ju sååå gott!!!

 4. Åh, gott med skinkstek i ugnen. Jag vill tipsa dig om att lägga ner bitar av färsk ingefära i formen som får ge smak. Suuupergott. Det har ju även en anti inflamatorisk effekt så det kanske hjälper till med tillfrisknandet också =) Ja, kanske inte funkar men det är ju i alla fall väldigt gott.

 5. Detta ska absolut testas, har aldrig tillagat fläskkarre, men tycker det är gott! Vågar knappt säga att vi varit friska hela vintern, hela familjen… Peppar peppar! Trevlig helg! Hoppas lilltjejen piggnar till! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..