ANNONS
Integritet på Tailsweep

Shrimp saganaki

/

Lagade en så god Shrimp Saganaki i fredags. Det verkar finnas lika många recept som greker men jag försökte efterlikna den vi åt vid poolen på hotellet i Lesvos och lyckades riktigt bra.

2 port (ätes som en förrätt eller lättare måltid)

ca 300 g räkor med skal
3-4 stora smakrika tomater, gärna kvisttomater
2 vitlöksklyfotr, finhackade
1 liten gul lök, finhackad
olja
färsk bladpersilja
salt & peppar
skaldjursfond*
2 msk vitt vin
2 tsk kinesisk soja
späd ev med lite vatten
fetaost

Fräs lök och vitlök i oljan så de mjuknar men ej tar färg. Skålla tomaterna och ta bort skalet. Hacka köttet i små bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt soja och vitt vin. Häll i skaldjursfond, salt och peppar och smaka av. Hur mycket beror på vilken slags fond ni använder. Jag tog ca 5 dl. Tillsätt persiljan och låt puttra en stund. Häll över tomatsåsen i en ugnssäker form (eller två små). Lägg i räkorna och strö över fetaost efter smak. In i ugnen 200 C ca 10 min eller tills fetaosten smält. Servera genast med något gott bröd att doppa i.

Yuuuuuummmi!!!

*) Jag passade på att göra egen räkfond på skalen, blir såååå mkt godare smak. Så har ni tid tycker jag ni ska göra det! Det som blir över kan frysas in och användas i andra rätter. Då behöver ni även:

skalen av räkorna
1/2 fänkål
1/2 gul lök
1 morot
1/2 dl konjak
1 dl vitt vin
1/2 dl tomatpuré
vitpepparkorn
1 lagerblad
1 knippe färsk timjan
vatten

Skär lök, morot och fänkål i små bitar. Lägg detta och skalen i en kastrull och fräs i lite olja. Tillsätt tomatpuré, konjak, vin och kryddor. Fyll på med vatten så det täcker skalen. Låt puttra ca 20 min.

11
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00