Boeuf bourguignon (eller hur man nu stavar??)

 

Åh, vilken goood middag!!

Mustiga grytor är den perfekta höstmaten. Denna boeuf bourguignon lät jag koka ett par timmar så köttet blev riktigt mört och smakrikt. Till serverade jag blomkål & palsternackspuré, väldigt lyckad kombo. Muuums!!

Serverade samma vin i glasen till som vi hade i grytan. Blir ju att man bara tar nån flaska i vinkylen och hivar i grytan oftast, men denna gång blev det så gott så det här vinet ska jag komma i håg att använda även nästa gång!

Favorittallrikarna kommer från Mateus

Recept för 4 port

ca 1 kilo grytbitar av nöt
smör att steka i
ca 150 g små steklökar
ca 100 g sidfläsk
1/2 pkt bacon
150 g champinjoner
2 msk mjöl
3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk timjan
salt & peppar
5 dl rött vin
2-3 dl vatten
1 köttbuljongtärning

Bryn köttet i en gryta. Skala löken, skär bacon och sidfläsk i små bitar, skär champinjonerna i kvartar och låt dem fräsa med. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vin och vatten så det täcker köttet. Smula ner buljongtärningen, lägg i lagerblad och kryddor och pressa i vitlöken. Salta & peppra. Låt sedan stå och puttra på ganska svag värme i 1 1/2 timma, minst. Provsmaka köttet och låt det ev puttra lite till. Det ska vara mört!

Blomkåls & palsternackspuré
1 stort blomkålshuvud
2 stora palsternackor
50 g smör
1/2 – 1 dl grädde
salt

Skär blomkålen i mindre bucketter och palsternackan i bitar. Koka i saltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av vattnet ordentligt. Lägg i smöret och låt smälta. Tillsätt lite av grädden och mixa med stavmixer till puré. Tillsätt ev lite till grädde men akta så det inte blir för löst. Smaka av med ganska mkt salt.

Servera den mustiga grytan med blomkåls & palsternackspurén och gärna ett glas rött. Husmanskost som vardagslyx!

Här har jag just lagt upp fossingarna högt och chillar i soffan efter en låååååång dag (gnäääälliga kids här hemma i dag, Sebbeluttis kan ju inte hjälpa att han mår dåligt såklart men oh lord vad kvällens powerwalk och en timmas lugn och ro var efterlängtad i dag, hehe).

I morgon hoppas jag på en riktigt bra dag (och snälla liiiite mer sömn i natt tack!) och önskar er detsamma fina bloggisar ♥

 1. Ska kryddorna hackas? Eller lägger man i dem som de är?

  1. Jag lägger i dem som de är, de lossnar från pinnarna under tiden så är det bara att fiska upp dem när grytan är klar.

   kram

 2. byEmma skriver:

  Typ en av mina favoriträtter. Dock är det synd att använda det vinet i grytan. Det gör faktiskt ingen skillnad när den står på spisen så många timmar. Jag trodde oxå att ju bättre vin desto bättre gryta. Men min sambo som är utbildad sommilier och har jobbat i kök i många år har berättat att det är fysiskt omöjligt att kvaliteten på vinet gör ngn skillnad smakmässigt. Han drar i en hel flaska billigt vin…

  1. Bättre vin spelar nog ingen roll nej men detta hade så goda smaker som verkligen gjorde sig i grytan. vet inte ens vad det kostade 🙂

   Kram

   1. byEmma skriver:

    Det vinet var ett av mina husviner tidigare. ligger på 99 kr om jag inte har fel… ;)) Ett väldigt gott vin att dricka oxå… 😉

  1. Tack detsamma 🙂

   kram

 3. Tack, nu har du räddat min lillördags-middag imorgon!!

  Kram och godnatt:-)

  1. Vad kul 🙂 Ha en mysig lillördag!

   Kram kram

 4. Mmm, tack för receptet! Älskar höstgrytor, mat som får puttra på spisen ett par timmar. Har gjort Bouef Bourgoignon (eller nåt i den stilen) många gånger, men det är alltid kul att testa nya recept!

  Se nu till att du komner i säng tidigt så att du får en ordentlig nattsömn! 🙂

  Hoppas lillkillen känner sig bättre imorgon. Men visst är det skönt att träna, man mår sååå mkt bättre! Kram

  1. Tack, bättre med Sebbe i dag! Och träna är sååå skönt, tänk att det tog 35 år att komma på det, haha 🙂

   kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..