ANNONS

Lax Walewska

/

wal5

Lax Walewska är en av våra favoriträtter och gör sig ypperligt på nyår! En variant på den klassiska rätten Sjötunga Walewska.

4 port:
ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör salt

Duchessepotatis: 12 st medelstora potatisar av mjölig sort 2-3 msk smör 2 st äggulor ca 1 tsk salt en gnutta muskot

Garnering: 1 stor hummer alt 2 små ca 300 g räkor med skal färsk grön sparris färska champinjoner

wal1

Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat.

Koka ihop vittvinet och fiskbuljongen till hälften. Rensa hummern och lägg köttet åt sidan. Krossa hummerskalen och låt koka med i fiskspadet när det kokar ihop. Sila av spadet.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)

Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med 3-4 deciliter av grädden.

Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Vispa upp resten av grädden. Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. Vänd slutligen ner den vispade grädden i såsen.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.

Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hummerkött och skalade räkor. Servera gärna ett kallt torrt vitt vin till.

wal6

wal7

Muuuuuuuuuuuuums!

7
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00