Plankstekstisdag ♥

Hey hello!

Nyss hemkomna från inskolningen. Sebbe tycker det är jättekul och personalen verkar jättegulliga och duktiga så det ska nog gå bra det här! Olivia fick vara med i dag, tyckte hon var väldans spännande.

Kidsen äter rester från i går, plankstek. Sebbe sitter och skriker blääää åt potatismoset (han som i övrigt äter typ allt?) och Olivia undrar varför kycklingen smakar så konstigt? (tja.. det är fläskfilé! kan det vara därför?) Och den hemgjorda bearnaisesåsen ratas av båda. Ungar alltså 😉 hihi.

Själv ligger det nog på top 10 listan över godastematenjagvet.

Har man brådis tycker jag det funkar med både pulvermos och köpe-bea men godast är såklart att göra eget.

Har ni inte testat att göra egen bearnaisesås förut så gör det, det är inte svårt!!

200 g smör
5 krossade vitpepparkorn
2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
3 msk vinäger
1/2 dl vatten
3 äggulor
dragon
persilja
salt

Smält fettet och låt det svalna något.

Koka peppar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort peppar och lök och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

Vispa ner äggulorna. Sjud under vispning tills blandningen tjocknat. Tag kastrullen från värmen, tillsätt det smälta avsvalnade fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en tunn stråle.

Smaksätt med smulad dragon, persilja och lite salt. (Blir såsen för tjock så späd med lite lite lite vatten)

Och hemlagat mos behöver ni väl inte något recept på men koka potatis, häll av vattnet och lägg på en rejäl klick smör och lite mjölk. Vispa med elvisp till fluffig fast konsistens och smaka av med salt & peppar. Tillsätt äggula och blanda ordentligt. Spritsa detta runt kanten på plankorna. Stek valfritt kött och lägg i mitten. Rulla in sparris i bacon och lägg brevid (förstek gärna lite så inte baconen blir för råa). Lägg gärna på en halv tomat kryddad med tex persilja och salt. Och in i ugnen 225C tills potatismoset fått fin färg. Häll på bearnaisesåsen vid servering.

Gryyyyymt gott! Även på en tisdag 😉

Nu är det tupplurdags för den minsta (och gärna för mig med, gäsp så trött i dag!!) så vi hörs lite senare. Tusen tack för alla filmtips!!! Ska hyra någon av dem i kväll.

KRAM

 1. Jessica skriver:

  Hej!
  Här kommer ett recept på en lätt Bea som jag brukar göra.

  150 gram smör
  1 tsk vitvinsvinäger
  2 äggulor
  1 msk creme fraiche
  2 msk färsk persilja
  2 tsk torkad dragon
  salt
  peppar

  Smält smöret. Blanda vinäger, CF och två äggulor i en skål. Ta fram stavmixern och börja mixa samtidigt som du sakta häller i smöret. Häll i allt utom det vita i botten. Mixa till fluffig konsistens. I med kryddor och smaka av. Låt stå kylt en liten stund innan servering. Jättegod!

 2. ia skriver:

  Här blev plankstekstorsdag, gott!

 3. Linn skriver:

  Hej. Kan man ”spara” på bean eller hårdnar smöret i kylen? Tänkte göra egen bea till hemgjord pizza men då vill man ju gärna ha bean kall..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..