Godmorgon Sverige

 

Hi hat!

Vaknade i morse med cravings för marängsmet!?? Så jag tänkte ge mig på ett försök med Leilas Hi Hat Cupcakes. Sist blev smeten lite väl sockrig/knastrig, nån som testat dessa och har något knep på hur man får en riktigt slät smet?

Muffins
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70 %

Maräng
6 st äggvitor
8.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften

Chocolate coating
350 g mörk choklad, av bra kvalitet, 70%
3 msk matolja

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna

Maräng Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.

Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad.

Hacka chokladen och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten) tillsammans med matoljan. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.

 Ha en fin start på veckan nu!!

KRAM!

(och glöm inte bokmärka nya adressen, www.matplatsen.net fr.o.m 1/5!)

 1. Maria skriver:

  Jag har inte provat detta, men kan florsocker kanske fungera bättre? Har haft florsocker i annat, där det i orignalutförande varit vanligt socker, och det har funkat fint!

  1. Ja men det borde ju funka!!!!!! Tack för tips.

   Kram

 2. Först vill jag tacka för en jättehärlig blogg! Jag har gjort dessa cupcakes ett antal gånger till barnkalas och faktiskt kastat marängsmeten en gång pga knaster… Jag har lärt mig att bara röra tills allt socker verkligen har smält, ta upp lite och känn mellan fingrarna så att den är helt slät. Vispar man den för snabbt så hinner den liksom fluffa upp och svalna av innan sockret smält. Sen har jag skippat vaniljsockret och smakat av med lite vaniljessens istället för jag har tyckt att konsistensen faktiskt blivit sockrig av vaniljsockret också. Lycka till! 🙂

 3. Vispa i en vidare skål så att ångan omsluter skålen mer så att säga.
  Sen en fråga om hotellet i Palma. Hur var frukosten tyckte du?? Jag är en sucker för hotellfrukostar.
  Tack för en härlig blogg!!

  1. Den var helt ok!! Särskilt för att vara ett litet hotell.

   Kram

 4. ´Testa att vispa marängsmeten i ett vattenbad. Då försvinner det knastriga sockret.

  1. Fast det gjorde jag ju :/ Lääääänge. Försvann ändå inte.. 🙁

   kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..