Världens godaste filmjölksbröd

fb1

 

Ingen brödbakare?

Jag erkänner, är det nåt jag inte är särskilt bra på att göra så är det bröd. Jag misslyckas nästan jämt. Förutom när det gäller de här frallorna (de är grymma!).

MEN nu har jag lyckats!! Åse tipsade att jag borde testa ett filmjölksbröd när jag gnällde om hur svårt det är att baka bröd. Och receptet på detta filmjölksbröd har legat i urklippshögen i åratal (från en gammal Buffé) men jag har inte testat förrän nu. Det blev såååå gott! Och inte ett dugg svårt.

brod1

Receptet (som jag gjort om lite):

7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl torkad frukt (finns ofta i lösvikt bland naturgodis)
1 dl blandade nötter (jag tog valnötter och cashew)
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, frukt och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.

Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

fb2

Bakade dem i går och provsmakade till frukost i morse med smör och ost på. Såååååååååå gott!!

Så det här bara måste ni testa, lova!

Kram

 1. Har bakat detta bröd säkert 15ggr nu😄 Brukar dock oftast strö över lite flingsalt istället för mjöl… Urgott😄

  1. Vad roligt!! Tänkte baka det i veckan, då testar jag med flingsalt. Tack för tips! kram

 2. Jag har satt in två filmjölkslimpor i ugnen nu det är första gången jag provar ditt recept gillar när man hittar något nytt😊

  1. Vad kul, hoppas du gillar! kram

 3. Anna skriver:

  Jättegott och enkelt bröd, men jag tänker testa att minska sirapsmängden nästa gång eftersom jag hade i så mkt aprikoser och russin så blev de lite sött..

 4. Lovisa skriver:

  Hej, vet du om man kan göra dessa till frallor istället? 🙂

 5. Något liknande jag bakar oxå… Snabbt, lätt och bästa brödet. Sen att det blir 2 st varje gång. / Englamo

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..