Very cherry chocolate cake – i repris

cake

 

Yes, den ÄR precis lika god som den ser ut!

Får så många mail om tårtan vi bjöd på förra veckan (både av er som letar efter receptet och er som provat receptet och älskar den!!) så här kommer receptet om ni inte hittat den i arkivet:

Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver

Choklad ganache
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

bigaråer till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.

Fördela smeten i de tre formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut ovanpå men det ska de göra. Ta ut kakorna och låt dem svalna.

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

kak

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden. Blanka av med en klick smör på slutet. Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.

Muuuuuuuuuuuuuuuuuums säger jag bara!!

(receptet hittade jag hos Louises Spis från början, vilka tårtor den tjejen gör!)

 1. Marre skriver:

  Hej Victoria!

  Tack för en bra blogg där jag hämtat massor av inspiration!

  Ska göra denna till mitt 30-årskalas imorgon. Inser nu att mina formar är lite större, typ 23 cm. Tror du att det funkar att köra på samma mängd smet eller är det risk att den blir för tunn eller torr?

  Tacksam för snabbt svar! 😀

  Mariette

  1. Det går säkert bra men jag har inte testat så kan inte lova något 🙂

   Kram

 2. Malin skriver:

  Nu har jag slagit till! Sneglat på detta recept en hel evighet och igår var dagen D! Gjorde den till min födelsedag, inte lika tjusig som din men klart godkänd. Och GUDARS SKYMNING vad god den var! Fick till och med skicka med doggybag till gästerna som lovordade den! MUMS! Tack snälla du för din fantastiska blogg! Jag älskar den, både recepten och de mysiga glimtarna av ditt liv och inredning och kläder! Tack Victoria 🙂

  1. Men vad kuuuuuul att höra!!!!!! Stor kram!!!!!

 3. Anneli skriver:

  Skulle sååå gärna vilja göra denna, men gillar inte körsbär och vågar då inte. Kan man göra den men någon annan smaskig marmelad tror du?

 4. Erika skriver:

  Den här tårtan vill jag prova göra, den ser så god ut!! Kan man förbereda den på något sätt? Göra den helt färdig dagen innan servering eller iaf göra bottnarna dagen innan? Är det en tårta som smakar bäst samma dag som den är gjord eller om den fått stå en dag? Tack på förhand!

  1. Det går utmärkt att göra hela dagen innan, blir bara godare!!

   Kram

 5. Erika skriver:

  Den här tårtan vill jag prova göra, ser så god ut! Kan man förbereda den dagen innan eller baka bottnarna en dag före iaf? Är det en tårta som smakar bäst samma dag eller om den får stå sig en dag? Din

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..