Julgotter

Hej hallå på er!

Jag är på vift men tänkte jag kunde lägga upp lite godisfavoriter åt er sålänge. Här kommer lite goda förslag:

Mjölkchokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram mjölkchoklad

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå och småkoka på medelvärme tills smeten kommit upp i 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen, supersmidigt!

När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en liten bakpappersklädd form. Strö över chokladgodis om så önskas. Låt stå i kylen tills den stelnat och skär upp fudgen i rutor.

Pimpades med chokladprickar jag hittade på Lagerhaus men man kan ha vilket strössel eller hackad choklad eller vad man vill!

Kolarisgodis:

Ca 18-20 st

3 msk vispgrädde
25 gram smör
3 msk socker
1 msk honung
1 msk ljus sirap
3 dl vårgårdaris

50 gram mörk choklad

Mät upp alla ingredienser utom riset i en kastrull stor nog att även rymma riset senare. Koka smeten till kolakonsistens i ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner riset. Klicka upp smeten till toppar på smörpapper.

ris1

Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller i mikron. Doppa bottnen på de kalla topparna i chokladen och ställ dem igen på smörpapperet för att stelna. Låt kallna och förvara i kylen.

god21

Mozartkulor:

200 g nougat (gärna Odense)
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad

Skär nougaten i fyrkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. Rulla till dem till släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.

För att få lite fint mönster på dem kan man ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel.

moz

På återseende!

KRAM

 1. Camilla skriver:

  Tusen tack för att du svarade så snabbt! Jag kan tänka mig att det kan vara så att jag hade termometern mot kastrullens botten. Det enda jag koncentrerade mig på var att smeten skulle nå 120 grader 🙂 Hur länge brukar du koka fudgen? Tack igen för en fantastisk blogg! Har följt den i många år och kikar in varje dag. Hoppas att du får en fortsatt mysig kväll! Kramisar

 2. Camilla skriver:

  Hej! Jag har en liten fråga angående fudgen. Jag följde ditt recept men min fudge stelnar inte fast jag lät den stå i kylen över natten. Vad kan jag ha gjort för fel? Tusen tack för en superbra blogg!!!

  1. Då kokade den kanske för kort tid? Lätt hänt att man mäter lite fel med termometern om man har den mot botten där det blir varmast liksom. Kan det vara nåt sånt?

   Kram

 3. Hur sjutton gör du så bra toppar, det tar timmar för mig att få till dem!! 🙂

 4. Ville bara säga att mitt bakförök i går misslyckades totalt… haha… behöver en kurs i bakning!! Inte min starka sida…. Hälsningar från ett soligt Skottland

 5. joop skriver:

  de snitt hyacinterna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..