ANNONS

Salted caramel cheesecake

/

rf1

Hej hej

Fler som är galet sötsugna i dag?? Kanske den här kan vara nåt 🙂 Såg Roy Fares göra denna på Nyhetsmorgon häromveckan och kunde inte låta bli att testa. Här kommer hans recept:

Salted caramel cheesecake

Botten
14 st digestivekex
0 ,5 dl strösocker
0 ,5 tsk salt
100 g smör

Cheesecakefyllning
900 g färskost (cream cheese) – rumstempererad
3 dl strösocker
1 st vaniljstång
0 ,5 dl vetemjöl (1⁄2 dl)
2 dl gräddfil – rumstempererad
3 ägg – rumstempererad
1 äggula – rumstempererad

Kolasås
100 g glykos
2 dl strösocker
1 ,75 dl grädde
50 g Smör
1 tsk flingsalt

Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.

Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Deka vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.

Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

rf2
rf3

Servera cheesecaken med karamellsåsen och gärna en klick vispad grädde. Mäktig, söt och gaaaalet god!!!

Åh tänk den som hade en sån här i kylen nu 🙂 Klättrar på väggarna här!! Får nog bli en omgång av kolasåsen (för den var heeeelt fantastisk god) till en skål vaniljglass i kväll åtminstone.

KRAM från stans mest godissugna i dag! (så går det när man äter en stooor pizza extra allt på söndagskvällen, häpp).

13
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00