En mustig chili

c2
c4
c3
c1

 

Godmoooorgon

I dag bär det av till Sthlm över dagen för möte/jobb, tur och retur (sitter på bussen nu). Ska möta upp min bästis för lunch också om inte lille beeebis väljer att kika ut just i dag (vilket jag iof tippat på) och får sällis på bussen upp/hem av Em & M. Som jag träffade senast i går när de kom över på middag 🙂 Usch vad jag kommer sakna att ha såna springa-över-till-varandra-hänga-dygnet-runt-i-ur-och-skur-vänner i huset brevid, det är ju rena önskedrömmen! 🙁 (jo de flyttar tillbax om sisådär 3 år men ändå, det är lång tid!)

Nåväl 🙂

Gårdagens middag blev en mustig chili-gryta, mums vad gott!

c5

Chili på högrev:

1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning

1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten

Picklad rödlök
2 rödlökar
saften av 2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
salt

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2-4 timmar (beror på köttet, känn så det är riktigt mört!). Tillsätt bacon de sista 5 minuterna. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.

Picklad rödlök: Strimla rödlökarna fint och blanda med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering.

Servera Chilin med tortillabröd, den picklade löken, creme friache, koriander, riven ost och sallad. Såååå gott!

Ha en fin dag.

KRAM

 

  1. Johanna skriver:

    Ska testa denna, hur många personer räcker en omgång till på ett ungefär? Om man kör på liknande tillbehör som du hade..

  2. Hanna skriver:

    Ååh gud så gott! Ska jag definitivt göra i veckan 🙂 Har aldrig tidigare kommenterat här så tänkte passa på och tacka för en jättebra hemsida och blogg. Jag bloggar själv om bakning i alla dess former och inspireras väldigt mycket av bl.a. dig! Kram

  3. Anette skriver:

    Lät vääldigt gott. Min man är mästare på chili men denna måste nästan testas

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..