Kakfat

kak1

Våningsfatet från Royal Copenhagen agerar kakfat

 

Godkväll i stugorna!

Det blev inte 7 sorters kakor i dag men 3 🙂 En bra början. Tuuuusen tack för alla tips!! Det blev tillslut schackrutor, brysselkex och kaffekakor. Tror inte jag bakat nåt av dem förut och kaffekakor hade jag inte ens hört talas om eller smakat men OMG vad gooooooooda!!!! Åt upp halva satsen själv och jag är annars inte särskilt förtjust i småkakor. Älskar allt med smörkräm och dessa var bara helt gudomliga, tack för tipset <3

kk2
kk1

Kaffekakor
Deg:
200 gram kallt smör
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm:
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
0,5 msk kallt kaffe

VIspa smör och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter. Kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt. Låt kakorna kallna. Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Vispa i äggulan och kaffet. Bred smörkrämen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.

bk1
bk2

Brysselkex
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl

1 dl strösocker
1 krm röd hushållsfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen Lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175°. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

sk1
sk2
sk3

Schackrutor
200 g smör
1 msk vatten
4,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Blanda i hop mjöl, socker, vaniljsocker och smör. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant. Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

Nu blir det sen middag (mätt av alla kaffekakorna hehe) och Idol här.

KRAM

 1. Paulina skriver:

  Det finns väl inget bättre att göra en söndag än att baka. och äntligen fick jag tillfälle att prova dessa kaffekakor 🙂
  Men jag har en fråga, hur förvarar man dessa kakor? Fryser man in dem eller klarar de sig i kylen? Tänkte på smörkrämen…. Ofta tycker jag själva förvaringen är en kritisk faktor när jag bakar. det måste gå att ”spara” annars äter jag upp hela satsen själv! 😀 Om du får tid hade jag uppskattat svar idag, då jag tänkte sätta igång med degen så fort som möjligt! 😛

  1. Man kan ju frysa in dem men här tog de slut på nolltid så det var liksom inget problem 🙂 (förvarade dem i vinkylen så de häll sig svala)

   Kram

   1. Paulina skriver:

    tack! Ska ta ut dem från frysen nu! 🙂 men gällande 175 grader, är det vanlig ugn eller varmluftsugn då? 🙂

 2. Linda skriver:

  Åhh, vad roligt att läsa att du älskade kaffekakorna! Trodde att det bara var min älskade mormor uppe i himlen som bakade dem, så de ger mig ett mycket gott minne och ett varmt leende <3
  Bakade dem själv så senast som i våras, ikväll blev det dajmsnitt istället.

  Gottgottgott!!!

 3. Anne skriver:

  Vad fina kakorna blev! Hade platsat på vilket bageri som helst. 🙂

 4. Annika skriver:

  Fjuttihelvete vad gott!! Dottern brukar köpa Brysselkex på bageriet och schackrutor är ju barndomen de luxe.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..