ANNONS

Kakfat

/

kak1

Våningsfatet från Royal Copenhagen agerar kakfat

Godkväll i stugorna!

Det blev inte 7 sorters kakor i dag men 3 🙂 En bra början. Tuuuusen tack för alla tips!! Det blev tillslut schackrutor, brysselkex och kaffekakor. Tror inte jag bakat nåt av dem förut och kaffekakor hade jag inte ens hört talas om eller smakat men OMG vad gooooooooda!!!! Åt upp halva satsen själv och jag är annars inte särskilt förtjust i småkakor. Älskar allt med smörkräm och dessa var bara helt gudomliga, tack för tipset <3

kk2
kk1

Kaffekakor
Deg:
200 gram kallt smör
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm:
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
0,5 msk kallt kaffe

VIspa smör och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter. Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 175 grader. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter. Kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt. Låt kakorna kallna. Gör under tiden smörkrämen. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Vispa i äggulan och kaffet. Bred smörkrämen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.

bk1
bk2

Brysselkex
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl

1 dl strösocker
1 krm röd hushållsfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen Lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175°. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

sk1
sk2
sk3

Schackrutor
200 g smör
1 msk vatten
4,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Blanda i hop mjöl, socker, vaniljsocker och smör. Ta bort hälften av degen och tillsätt kakao och vatten. Lägg degarna i två plastpåsar och låt vila kallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut degen i två ljusa och två mörka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant. Skär i 5 mm tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

Nu blir det sen middag (mätt av alla kaffekakorna hehe) och Idol här.

KRAM

16
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00