Panerad torsk & krämig blomkålsgratäng

pt3

 

God morgon nya vecka!

Mår ni bra?

Gårdagens söndagsmiddag blev i vanlig ordning hämtmat från pizzerian när barnen lagt sig 😉 De fick äta på tu man hand tidigare och det tycker de är så mysigt så. Åt som jag vet inte vad så jag hann inte med att fota maten!! (eller ja Sebbe gjorde, vi har en som äter det mesta är hemma och en som helst inte äter nånting – nån som känner igen sig?) Ni får en glimt av Mickes matlåda istället. Och den kalla såsen får ni föreställa er.

pt4

Panerad torsk
torskblock (eller färsk)
vetemjöl
ägg
ströbröd
salt & peppar
smör att steka i

Tina torsken, skölj filéerna och torka av lite. Doppa dem i mjöl runtom. Vispa upp ägget och doppa i det. Blanda ströbröd med salt och peppar och doppa filéerna till sist i detta. Stek på ganska hög värme i rejält med smör. Ca 3 min per sida.

God kall sås till fisk:
2 dl creme friache
1 dl majonnäs
1/2 dl hackad smörgåsgurka
salt & peppar

Blanda allt och låt stå en stund i kylen och dra.

Barnen ville ha pasta till, annars är ju potatis eller ris lika gott. Och vill man ha något med mindre kolhydrater så är det supergott med en krämig blomkålsgratäng till.

Krämig blomkålsgratäng
1 påse fryst blomkål
2 msk vetemjöl
50 g smör
3 dl grädde
2 dl mjölk
salt & peppar
muskotnöt
ca 1 dl riven västerbottenost

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i blomkålen. Ställ åt sidan och  låt stå 3 minuter under lock. Häl av vattnet och lägg blomkålen i en ugnsform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och blanda väl. Späd med grädde och mjölk och låt koka upp så det tjocknar. Smaka av med salt & peppar och en gnutta mald muskotnöt. Häll såsen över blomkålen och toppa med osten. In i ugnen 225 C ca 10 min tills rätten fått lite fin färg. God till typ ALLT! Mums.

pt2

KRAM på er!

 1. Den absolut godaste blomkålsgratängen jag har ätit !! Tusen tack för receptet ! Idag äter vi ugnssteks lax, potatis och blomkålsgratängen ! Första gången blev det panerad pangasiusfilé, potatis, gratängen och rivna morötter ! Det bara smälte i munnen !!

 2. Malin skriver:

  Hej!

  Fin lila form. Var kommer den ifrån? Min mamma älskar lila. Hon har till och med ett lila kök! Hehe ha en fin kväll!//Malin

  1. Den är rosa i emalj, från Leilas store. Härligt med lila kök 🙂 Kram

 3. Ninni skriver:

  Här äter de inte allt och gillar olika rätter!! Men den här kalla såsen äter alla med frisk aptit,testa! Crème fraîche,fransk senap,italiensk salladskrydda,dill och lite salt o socker. Gott till fisk,pastasallad,ja lite allt möjligt faktiskt!

 4. Carro skriver:

  Åh är så spänd på bild på stolarna! Ha en fin dag 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..