ANNONS

Gårdagens datenight, dagens girlsnight

/

dn4

Mitt absoluta favoritporslin i hela vida världen! Min samling innehåller so far bara kuvert för 2 pers men ligger ständigt på önskelistan. Bara så du vet Tomten! 😉

Hello härliga fredag!

Vaknat till riktigt härligt fredagshumör! Hur är det med er? Några roliga planer för helgen? Berätta gärna! Min man far till Sthlm i dag tillsammans med Åses man (hur gick det till? Borde ju vara Åse och jag, haha) för en helg med ölmässa och annat skoj, lite avis (inte på ölen, yak!) men jag ska ut med ett par väninnor i kväll och äta gott och sova hos mina föräldrar med barnen sen, blir mysigt det med.

Datenight med 3 rätters i går. Fortfarande mätt!

Till förrätt: ett fat med bresaola, mozzarella, färska fikon, parmesan, basilika och crema balsamico. Till det vitlöksbröd med örter.

dn5
dn1
dn2

Vitlöksbröden gör jag på baguett, skivar, smörar och ringlar över lite örtolja – som består av mixad olivolja, vitlök, basilika, timjan och persilja, salt & peppar. In i ugnen tills det smält och fått lite fin färg.

Till huvudrätt: Skaldjursrisotto med örtolja. Hade både räkor, kräftor och hummer i och kokade fond på skalen. Vill man göra den enklare kan man ju använda skaldjur på burk och färdig fond på flaska men detta blir sååå mycket godare.

dn9
dn7
dn6
dn8
dn10

Skaldjursrisotto
1 dl god tomatsås (använde zeta classico)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
5-8 dl skaldjursbuljong
25 g smör
2 dl riven parmesanost

blandade skaldjur
bladpersilja
örtolja (se ovan)

Egen buljong: Skala skaldjuren, krossa dem lätt och lägg i en kastrull. Hacka en gul lök, skiva en morot och fräs detta med skalen i olja. Tillsätt en klick tomatpuré, 1 dl vin, fänkålsfrön, 5 vitpepparkorn och häll på med vatten så det täcker. Låt koka ca 20 minuter, sila bort skalen och låt reducera tills 2/3 återstår. (Den ska inte vara för stark om den ska användas som buljong. Späd med vatten om den blir för koncentrerad i smaken).

Finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatsåsen och rör om, sänk värmen. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd med lite buljong åt gången tills all buljong har kokat in. Det tar ca 20-30 min tills risotton är klar. Det ska fortfarande vara liiite kärna i riskornen och krämig konsistens. Ta av från plattan och rör ner parmesan, hackad bladpersilja och skaldjuren. Smaka av med salt & peppar.

Servera med lite örtolja ringlat över, en kvist bladpersilja och några hela skaldjur som garnering. Gärna lite extra ost på också. Muuuums!!

dn11

Och tillsist en dessert: Vaniljglass med chokladsås och mintcrunch. Köpt vaniljglass av god sort med sås gjord på oboy och grädde. Löjligt enkelt och outstanding gott! Koka upp ca 3/4 dl grädde med 2 dl oboy. Låt puttra 3-5 min tills det tjocknat något. Ringla över glassen och strö över bortlade Mariannekaraneller. Busenkelt och suuuupergott!

Happy Friday!

KRAM

14
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00