ANNONS

Helstekt rostbiff med Pommes Anna, rödvinssås och Lotties bea

/

pom1

Hej hej!

Lillördag i dag minsann. Här är kvällen vikt åt storstädning, här ska plockas plockas plockas för i morgon kommer städhjälpen, tjoho! Min nyårspresent till mig själv 🙂 Och sen väntar Mästerkock, räkfrossa och ett glas bubbel. Yeay!

Ett tips om ni vill äta nåt gott, helstekt rostbiff!! Så enkelt och så gott ju!! Fick tag i en så bra köttbit, blev supersaftigt och mört.

Helstekt rostbiff

ca 1 kg rostbiff i bit
salt
peppar

Klappa in köttet med rikligt av salt & peppar. Sätt ugnen på 125 C och ställ in köttet med termometer i och ta ut det när det uppnått önskad innertemperatur (är 55°C för rött kött, 60°C för rosa och 65°C för genomstekt). Låt vila insvept i folie en stund och skär sedan upp i tunna skivor.

pom3

Vi serverade Pommes Anna till som är som en slags potatisgratäng utan grädde kan man nästan säga 🙂 Pressar man den ordentligt under tillagningen kan man skära snygga bitar av den sen (gärna dagen efter) men vi åt den direkt.

Pommes Anna (recept från Per Morberg)

800 g stora potatisar (bintje)
200 g smör
salt
peppar

Skala och skiva potatisarna tunt cirka 3-4 mm. Smörj en pajform och lägg ett täcke potatis i botten (cirka 1 cm). Lägg över tunna skivor med smör (använd en osthyvel), salta och peppra. Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full. Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press. Sätt in i ugnen i 225 grader i 40-50 minuter och låt kakan bakas klar.

pom2

Till detta gjorde vi en superenkel rödvinssås efter tips från läsare på instagram:

Enkel rödvinssås

2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar

Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar. Klar. Blev supergod!!!

Och en lättlagad bearnaisesås som min granne Lottie tipsade om.

100 g smält smör
2 äggulor
2 msk vatten
dragon
citron
salt & peppar

Vispa samman äggulor och vatten. Sjud detta i vattenbad tills det tjocknar. Häll sakta i det smälta smöret och vispa hela tiden. Smaksätt med dragon, pressad citron och salt & peppar.

pom4

Mums så gott det blev!! Även om jag lyckades få såsen att skära sig när vi hällde den över det varma köttet?? Några tips mot det? Bea-sås lever sitt egna liv tycker jag, ibland går det hur bra som helst och ibland blir det pannkaka av alltihopa 🙂 Men gott blev det i alla fall!

KRAM

16
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00