Svensk afton

sv5

 

Hej!

Hur mår ni??

Missade tyvärr gårdagens middag med DH-gänget men förra veckans kan ni få recept på här. Då bjöd Stina på svenskt tema och det blev fläskfilégryta med kantareller och därefter en gudomligt god smulpaj med salt (!) och äpplen. Yummi!

 

sv1

 

Fläskfilégryta med kantareller

50 gram kantareller, konserverade eller frysta
10 st körsbärstomater
1 msk timjan, grovhackad

1,5 msk Kantarellfond
400 gram fläskfilé
2 dl crème fraiche
1 msk smör

Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond. Slå över fläskfilén och kantarellerna. Rör om och låt småkoka i några minuter. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över. Servera med pressad potatis och sallad.

(Stina tillsatte lite grädde också så det blev såsigare, tips!)

 

sv2
sv3

Jag hade blus från Odd Molly och örhängen Lily & Rose

 

Världens godaste äppelpaj (den hette faktiskt så 🙂 men var nog världens godaste också!)

ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Smuldeg
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225°C. Smuldeg: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.

Låt svalna något och servera med vaniljsås. Muuuums!

 

sv4
sv6

 

Förövrigt har jag eeeeefterlängtad klipp/färgtid i morgon. Vad tycker ni, mörkare eller ljusare??  Kan verkligen inte bestämma mig alls mer än att det ska klippas en bit. Men färg??!! Help!

KRAM

 1. Anna skriver:

  Provade Stinas fläskfilégryta med kantareller nu ikväll…….ooohhh, jäklar i min låda var gott!!!! Mums! Vi kommer slåss om vem som ska få ta med resterna till matlåda imorgon.
  Tack tack för smarriga o lättlagade recept 🙂

 2. Ja den äppelpajen är verkligen jättegod. Lite salt till söta saker är inte alls så galet som det låter. Jag älskar också att ha varm chokladsås till äppelpaj serverad med vaniljglass – extra lyxigt och gott.

 3. Karin skriver:

  Hej Victoria, jag har precis lagat gulaschsoppa efter ditt recept och det blev som vanligt supergott! Jag är en tjej på 22 år som för 2 år sen flyttade hemifrån och har med hjälp av dig och din blogg lärt mig laga mat som gör mig till en utmärkt middagsvärdinna för kompisar och mina föräldrar tappar nästan hakan när de smakar vad jag lagar. Innan jag började laga efter dina recept hade jag så gott som aldrig lagat mat. Hittade dig via hashtaggen ”ostbricka” på instagram för ca ett år sen och fastnade direkt för din blogg. Jag vill bara säga ett stort tack för all inspiration, mycket tack vare din blogg har jag funnit en helt ny passion för matlagning!

 4. Malin B skriver:

  Du är så himla söt hur du än färgar ditt hår, tror att du kunde haft blått eller lila hår och ändå passat i det……men du är fin i lite mörkare på vintern och ljusare på sommaren.
  Provade köttfärsrullen (pannkakan) som du gav tips om. Den gillade hela familjen!! Spännande med salt äpplekaka, det ska jag prova och bra att Linnea förtydligade att det var tvunget att vara flingsalt, hade jag nog inte tagit annars, hade tänkt att det inte spelade någon roll.

 5. Susanne skriver:

  Mmmm smarrigt värre! Jag tycker du är så fin med lite mer ljusa slingor i än vad du har nu men du ”hinner” ju bli ljusare till sommaren även om du går på mörkt en gång till nu…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..