Fläskfilé med dijonsvampsås och goda (och snygga) potatiskorgar

DSC_2407

 

Hej hej

 

Gjorde så god mat häromkvällen (ett recept från Hemmets Journal ursprungligen) som jag tänkte tipsa om. Passar fint till Valborg tänkte jag?  Tycker särskilt potatiskorgarna blev så himla snygga och roliga, passar ju att servera till allt. Kött och fisk, grillat och bufféer! Lite roliga så där med det frasiga runtom och goda krämiga inuti, ny favvo!

Fläskfilé med dijonsvampsås
4 portioner

600 g fläskfilé
salt, peppar
smör
150 g champinjoner
1 schalottenlök
1 msk vetemjöl
1 dl steksky
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap

Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn runt om i en stekpanna i smör. Koka ur pannan med 1 dl vatten och spara till såsen. Stek klart i ugnen i ca 20 minuter, 175 C, tills köttets innertemperatur är 67º. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas.

Dela champinjonerna i kvartar och skala och hacka löken. Fräs i en kastrull med resten av smöret. Strö över mjöl och rör om. Späd med sky, grädde, mjölk och fond. Koka ihop i 5 minuter. Smaka av med senap, salt och peppar.

 

DSC_2383
DSC_2393
DSC_2399

 

Potatiskorgar
12 st

25 g smör
1 pkt filodeg
ca 1 kg potatis
25 g smör
ca 1-2 dl grädde
2 äggulor
salt, peppar
1/2 dl hackad persilja och timjan
1 dl riven ost
Ugn: 175º, 225º

Smält smöret. Lägg ut ett ark filodeg och pensla det med smör. Lägg på ett ark och pensla med smör. Skär i rutor ca 10×10 cm. Pensla ett muffinsbleck med smör och lägg filodegsrutorna i formarna. Grädda i 7 minuter, 175 C. Låt korgarna svalna och ta upp dem och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.

 

DSC_2381
DSC_2384
DSC_2385
DSC_2387
DSC_2391

 

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet vispa till mos med smör, grädde och äggulor. Ha i lite grädde i taget och späd med mer om det blir för tjockt men akta så det inte blir för löst. Smaksätt moset med salt och peppar och rör i örterna. Spritsa eller klicka i korgarna. Strö över ost och gratinera i ca 10 minuter, 225 C. (akta så inte filologen bränns).

Lägg upp köttet och skeda såsen över. Servera med potatiskorgarna.

 

DSC_2401
DSC_2405

 

Knaprigt och frasigt med filodegen runt det lena potatismoset, mums! Och väldigt god smak på såsen till köttet. Testa detta!

 

KRAM

 1. Undrar om jag är lite korkad men om du förbereder korgarna värmer du på moset innan de åker in i ugnen? Förstår inte din beskrivning hur du gör när du förbereder…./ korkad brunett ha ha

  1. Ja precis!!!! Sen monterar jag ihop dem och värmer det sista i ugnen 🙂

   /föredetta blondin

 2. Blandade i lite torkad ramslök i moset, det blev riktigt gott!

 3. Blandade i lite torkad ramslök i moset, det blev väligt gott

 4. Stina skriver:

  Hej! Vilket härligt recept, måste testas!!!

  Kör du 6 korgar åt gången i det större muffinsblecket med 6 hål, eller det mindre med 12 hål och alla på en gång??

  Hälsningar Stina

 5. Stina skriver:

  Hej! Måste ju bara testa detta recept, ser supersmarrigt ut, speciellt korgarna, fint sätt att servera på… Min undran, kör du 6korgar åt gången i det lite större muffinsblecket med 6 hål eller den mindre med 12 hål?

  Stina

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..