ANNONS

Kräftskiva och sötaste kräftbrödet

/
DSC_7736
DSC_7745

Freeeeedag!

Bästa dagen och i dag lite bättre än vanligt – Micke går nämligen äntligen på semester. Har favvo-Champagnen på kylning (alltså den är sååå god denna!!). Lanson Black Label. Finns att beställa HÄR (just nu i lyxig gå-bort-förpackning).

En favorit bland många champagnekännare för sin friska syra och sina pigga toner av citrus och gröna äpplen. Denna

champagne är härligt matvänlig och passar bra till exempelvis sushi, skaldjur och eleganta fiskrätter. Naturligtvis är den även god som en svalkande aperitif.

Samma Champagne som vi hade på vår lilla kräftskiva häromdagen. Marcus & Em kom över och skålade in sommarens första kräftskiva – men garanterat inte den sista!

DSC_7801
DSC_7795
DSC_7810

Bakade ett så himla gulligt bröd till. En jättekräfta. Kanske inte den snyggaste man sett men jag tycker den var supersöt hehe. (Recept a la Ernst) Och supergod!! Denna måste ni göra till kräftskivorna i sommar.

DSC_7746

Kräftbröd med tomat och dill50 g jäst


1 msk honung


0,5 l vatten


1 msk salt


11 dl mjöl


3 msk tomatpuré


1,5 dl dill, hackad


1 st ägg


två svarta oliver till ögon

Rör ut jästen med salt och honung. Tillsätt 37-gradigt vattnet och rör om. Tillsätt mjöl tills degen blivit fin och smidig. Rör ned tomatpuré och hackad dill.

Lägg lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 20 min. Jobba in det sista mjölet på bakbord och dela degen i 3 lika stora bitar. Ta en av bitarna och forma den oval till kräftans huvud. Dela en av de andra bitarna i 2 större och 4 mindre bitar. Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet. Klipp ett snitt i de större längst ut som bildar klor. Dela den 3:e biten i 5 bitar och lägg dem lätt svängda ut från huvudet som en stjärt. Klipp 3 jack i den sista biten. Stick in oliver som ögon.

Jäs under duk 20 min. Pensla med uppvispat äggoch grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, 225 grader. Lät svalna på galler. Servera en god ost och smör till. Yummi!

DSC_7747
DSC_7754
DSC_7755
DSC_7767

Ganska söt va? 😉 Gjorde succé iallafall hos både små och stora. Småttingarna här gillar inte skaldjur (förutom S som i bland får för sig att han gillar räkor och kan sätta i sig 30 st utan att blinka) så de fick miniköttbullar på spett och Hello Kitty pasta, en klassisk barnmeny i lite festligare form.

DSC_7781
DSC_7786
DSC_7784

Till de vuxna blev det först lite småplock i solen. Och Emelie dök upp i exakt samma klänning som jag haha. (Och lite senare på kvällen kom Emma förbi och sa hej och vad hade hon på sig tror ni?? hahaha)

DSC_7771
DSC_7772
DSC_7775
DSC_7776
DSC_7780

Och sen blev det både havskräftor och signalkräftor (goda men inget slår de svenska!) och västerbottenpaj med löjrom och tillbehör och kräftbröd (som Sebbe vid det här laget hade käkat upp ögonen på när ingen såg). Mums!!

DSC_7812
DSC_7802
DSC_7803
DSC_7808
DSC_7804

Finns inget som är så gott som kräftor och dess tillbehör!

Ha en riktigt hääääärlig fredag nu!

KRAM

Dryckestips i samarbete med Vinguiden

12

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00