Godmorgon

DSC_6631

 

Godmorgon

Vädret fortsätter att stråla, kunde man ju aldrig tro haha. Ska unna mig frukost i solen i lugn och ro strax. Känns så ekande tomt här hemma efter att haft barnen hemma i nästan 3 månader, på gott och ont. Har längtat efter tystnaden men nu saknar jag dem mest 🙂 Nåja, snart helg igen och då sitter jag väl här och längtar efter öronproppar, hehe.

Ska röra i hop en tonfiskröra nu som får stå till sig i kylen till lunch, då vankas tonfisksallad. Godaste salladen jag vet! Ni måste testa tonfiskröran om ni inte gjort det. God till rostade mackor också (men nu skulle jag ju hålla mig undan mackor ett tag).

Min bästa tonfiskröra

1 burk tonfisk i olja
1 1/2 dl Hellmanns majonnäs
1/2 rödlök
1 msk kapris
salt & peppar

Hacka rödlöken fint och lägg att dra i kallt vatten en stund. Låt rinna av ordentligt. Blanda lök, tonfisk, majonnäs och kapris. Smaka av med salt & peppar.

 

DSC_6617
DSC_6619

 

 

Ha en riktigt fin start på dagen!

KRAM

 

Psst) fler som skär ner på kolhydraterna? Ni hittar massor med inspiration under kategorin LCHF & LC-kost som finns HÄR

 1. L skriver:

  Min godaste tonfiskröra ser ut ungefär så här:
  * Ekologisk gräddfil 3-6 dl el mer
  (värd de extra kr, den är aldrig lös och rinning så den ser ut att ha skurit sig. Har haft problem med Arlas gräddfil i många år nu, särskilt under somrarna. Arla hade någon dålig ursäkt för det som jag glömt nu och jag gillar inget annat märke, jag är tyvärr en sk ”supersmakare”).

  * Lite god majonnäs (finns det sådan?) ifall du vill ha en stadig röra eller 34% creme fraiche istället för gräddfil. Du väljer själv, jag föredrar enbart gräddfil.

  * 1-2 st tonfiskfileér på burk, du väljer själv olja el vatten, jag brukar allltid ta vatten och se till att pressa ur så mycket vatten som möjligt ur tonfisken så röran inte blir vattnig. Jag har fått för mig att solrosolja är onyttigt och avskyr olivolja, äter bara rapsolja (och smör).

  Tonfisken är bäst (enligt mig) från ICAs eget märke, ABBA eller Lidl (som dock kan ha lite mer metallisk fisksmak)
  Köp aldrig salladstonfisk! Det är bara fiskrens och inte ens mina katter äter det!

  * Finhackad charlottenlök, röd, gul el någon mild lök. Går bra att lägga löken i kallt vatten ett tag för att få den mildare.
  Anpassa mängden rå lök efter egen smak och mängden gräddfil och tonfisk.

  * 1 normalstort grönt äppel, Granny Smith ger den goda, syrliga och söta smaken. Skala och finhacka äpplet.

  * Nu kan du välja att ha i
  * en liten burk majs (jag föredrar Gröna Jätten) och
  * ca 1/2 skalad och finhackad färsk (vanlig) gurka
  beroende på vad du ska servera tonfiskröran till. Det går lika bra att låta bli om det inte passar till resten eller att servera bredvid.

  * Kryddningen: 2 st citroner: färsk citronjuice i den mängd du föredrar, jag vill ha rejäl syra för att balansera upp allt salt mitt smaksinne behöver.

  Har du tillsatt majonnäs (det gör inte jag) för att göra röran mindre rinnig kan det behövas lite mer juice, men 1 normalstor citron borde räcka.
  Creme fraiche kanske inte behöver någon juice alls, det beror på hur du vill att det ska smaka.

  Men du vill väl ha citronklyftor/skivor till serveringen också? 🙂

  * Glöm inte det viktigaste: att smaka av med nymalt salt & peppar och så mycket dill du vill ha!
  Jag ÄLSKAR dill och överdoserar då den är så smaklös i affärerna (köper de små frysta paketen och använder minst ett).

  Det är även gott med persilja i. Och har du citronsalt (jag är så beroende av citronsalt att jag gjorde eget), så är det perfekt i tonfiskröran.

  Det blir lite sött och syrligt av äpplet och gräddfilen och ett litet lagom sting av citron(saltet) och nymald peppar, om man som jag tycker att kapris blir för mycket ”sting”. Och dillsmaken ska dominera! 😀

  Gott att servera till bakad potatis, som baguettefyllning eller i salladsblad som blir som ”skålar”.

  Denna röra funkar även som grundröra/fyllning i smörgåstårta (vi använder alltid hönökaka som grund) då istället med 40% grädde som ska vispas hårt och ca en tub majonnäs.

  Du utesluter även majs och gurka och ev även äpplet. Då tycker jag att det behövs mer kryddor pga grädden.
  Denna smörgåstårta har vandrat runt i släkten i minst 20 år och ALLA älskar den. Vi brukar ha räkor på toppen + grönsaker och man kan även ha lax t ex.

 2. Eva skriver:

  Åh vad sugen jag blev på tonfiskröra nu!
  Brukar också göra som du men lägger till dijonsenap, sambal olek och blanda ut majonnäsen med creme frachie.

 3. Helene skriver:

  Kan ju tillägga så det inte blir fel att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Undvika bröd är ju bra men det finns många kolhydrater med lågt GI som är bra och mättar längre vilket gör att man äter mindre. Fullkornspasta och quinoa etc är ju bra att lägga i en sallad………..

 4. Jag drar också ner på kolhydrater, framförallt socker som kroppen faktiskt inte har nån nytta av alls. Men gott är det med godis ibland:))
  Finns så mycket gott med mindre kolhydrater i som gör att blodsockret håller sig i schack och inte ger en massa andra jobbiga sjukdomar…
  Nu är ju bästa tiden med mycket fräscha grönsaker också:))

 5. Åsa skriver:

  Låter gott (minus kapris, har inte riktigt lärt mig det än :)! Själv skär jag inte ner på kolhydrater utan försöker äta lagom av allt och träna, funkar för mig. En nyfiken fråga bara (obs lägger ingen värdering kring LCHF!), blir du mätt på en sån sallad på bilden? Jag skulle behöva 3 såna portioner för att bli mätt tror jag 🙂 och då tränar jag inte mer än ”normal” konditionsträning. Undrar bara! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..