ANNONS

Huvudrätt

/

DSC_4331

Hej hej!

Till huvudrätt blev det Oxfilé Wellington! Inte den snyggaste man sett kanske, haha, men men 🙂 (stack ner termometern på några ställen för att se så den var klar men då blev det hål i smördegen så köttsaften sipprade ut, därav det fläckiga utseendet om ni undrar. Nästa gång behåller jag termometern på ett och samma ställe instucken från ena kortsidan, tips) Till det potatisgratäng med västerbottenost, madeirasås och svampfräs med brysselkål.

DSC_4129-2

Fyllningen förberedda jag dagen innan så på festdagen stekte jag oxfilen runt om så den fick fin stekyta och bredde sedan på fyllningen och klädde in dem i färdig smördeg på rulle. Sen sköter den sig själv i ugnen medan man äter förrätten.

Oxfilé Wellington

(4 port)

800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 plattor smördeg
1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning

Fyllning:
500 g färska champinjoner
300 g rökt skinka
6 st schalottenlökar
2 dl vispgrädde
2 msk hackad färsk timjan

Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av. Hacka svamp, lök och skinka smått smått. Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden. Låt koka ytterligare tills massan är krämig. Smaksätt med timjan, salt och peppar och låt svalna.

Kavla samman smördegsplattorna till en stor. Bred lite av fyllningen mitt på smördegen. Lägg på köttbiten och bred på resten av fyllningen runt om. Vik i hop smördegen till ett paket och fäst med uppvispad äggula. Skär bort överflödig deg och tryck ut lite figurer och klä smördegspaketet med. Skär några snitt högst upp så ångan kan pysa ut.

Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Lägg smördegspaketet på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet (har man inte en varm plåt så gräddas inte undersidan). Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 54 grader. Låt köttet vila efter gräddning i ca 15 minuter innan du skär upp den.

DSC_4332
DSC_4339
DSC_4337

Madeirasås:

4 dl madeiravin
0.5 dl balsamicovinäger
2 tsk soja
2 tsk farinsocker
2 st schalottenlökar, tunt skivade
salt & peppar
maizena redning

Koka samman ingredienserna till såsen. Låt puttra en stund så såsen reduceras något. Sila bort löken. Smaka av med salt & peppar och red såsen med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar.

(Såsen kokade jag kvällen innan, bara att värma på innan servering)

DSC_4124-2
DSC_4120-2

Svampfräs:

300 g blandsvamp
200 g brysselkål, plockade blad
salt & peppar

Skär svampen i kvartar och plocka bladen från brysselkålen (skär bort stammen så går det lättare). Dessa moment kan förberedas innan. Stek bort vätskan ur svampen. Tillsätt brysselkålen och en klick smör och stek på tills den mjuknat något. Salta & peppra.

DSC_4329

Potatisgratäng med västerbottenost

10 potatisar
5 dl grädde
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten påse riven västerbottenost
salt & peppar

Skiva potatisen och varva med osten i en ugnsform. Blanda grädde med vitlök och smaka av med salt och peppar. Häll det över potatisen och grädde i ugnen ca 1 h 30 min (beroende på hur mkt potatis och hur stor form, känn med sticka) i 200 C. (Denna gjorde jag tidigare på dagen och värmde på innan servering)

DSC_4340

Passade även på att prova veckans vin i samarbete med Vinguiden, ett Malbec som verkligen gick hem! Riktigt riktigt gott!

DSC_4326

Catena Malbec. Finns att beställa HÄR.

Vinet har en doft av mörk frukt med inslag av läder, vanilj och kryddor. Smaken är generös med en ton av björnbär, bigarråer och svarta vinbär med inslag av svartpeppar, viol och anis. Den långa avslutningen har sammetslena tanniner och frisk syra.

Det här är ett vin som är gott att dricka nu men som gärna får glömmas bort några år i vinkällaren och utvecklas ytterligare.

DSC_4357
DSC_4342
DSC_4352
DSC_4349
DSC_4345
DSC_4360
DSC_4335
DSC_4319

(barnen åt vid eget bord och fick plättar med grädde och färska bär)

Håll utkik efter desserten, den kommer snart!

KRAM

5
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00