Lyxig ragu på färska havskräftor

DSC_7192

 

 

Hej hej

 

Denna ragu bjöd jag på som förrätt på min födelsedagsfest. Tycker den blev gaaalet god!! Så mustig och smakrik. Receptet är för 4 personer men gick utmärkt att trippla (vi var 12). Ganska många ingredienser men det var värt sin lilla tid. Går att förbereda det mesta i förväg dagen innan. Jag serverade även färska räkor i men annars följde jag receptet (från Buffé).

 

DSC_7311

 

Lyxig ragu på färska havskräftor med svenska smaker

500 g havskräftor
1 gul lök
1 morot
200 g rotselleri
100 g purjolök
1 dl tomatpuré
2 msk konjak
1/2 dl portvin
1 l vatten
1 hönsbuljongtärning
1 1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
2 msk paprikapulver
150 g rimmat fläsk (i bit)
250 g jordärtskockor
salt och peppar
100 g smör (+ extra till stekning)

Sätt ugnen på 225°C. Bryt loss stjärten från kräftorna och förvara kallt. Lägg huvud och klor på en plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Skala lök, morot och rotselleri. Skär i mindre bitar, ca 3×3 cm. Ansa, skölj och skär purjolöken i mindre bitar.

Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull ca 3 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Lägg ner de rostade kräftskalen och tillsätt konjak och portvin. Tillsätt vatten, buljongtärning och kryddor. Låt koka ca 1 timme på svag värme med lock. Ta från värmen och låt fonden stå minst 1 timme. Sila bort skal och gränsaker (ger ca 1 1/2 l vätska). Koka fonden utan lock tills hälften återstår, ca 20 minuter. Låt svalna, ställ kallt.

Skär fläsket i små tärningar. Skala och skär jordärtskockorna i cm-stora tärningar.
Stek jordärtskocka och fläsk knaprigt i 2 msk smör (för 4 port) i en stekpanna ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

Värm fonden. Smaka av med salt och peppar. Fördela havskräftstjärtarna, jordärtskockor och fläsk i portionsskålar. Koka upp fonden. Ta av från värmen, rör ner smöret och mixa sedan ihop med stavmixer. Häll buljongen i skålarna och servera med något gott bröd att doppa i.

 

DSC_7193
DSC_7194
DSC_7195
DSC_7310
DSC_7314

 

KRAM

  1. Emil skriver:

    Å herregud vad gott det ser ut!

  2. Jessica skriver:

    Hej! Hur tinar du fryst hummer och vad, förutom soppa, rekommenderar du att man gör av dem? Gjorde spontaninköp på Ica runt nyår men de måste ut ur frysen nu när platsen behövs till annay och jag har aldrig ätit hummer förut märkligt nog…så säkra kort tas tacksamt emot!

    1. Fryst hummer brukar jag lägga i vattenbad (i sin förpackning) alt Tina i kylskåp (tar 1-2 dagar). Fryst hummer gör jag antingen soppa på, lax Wellington eller lobsterroll!!! Allt finns recept på i arkivet. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..