Skaldjursrisotto

dn9

 

 

Hej hej 

 

Vet ni vad ni i helgen? Ingen aning? Då får ni kika in här under dagen, tänkte jag kör ett-recept-i-timmen under dagen med tips på just lite festlig smarrig helgmat!

Först ut en favorit- skaldjursrisotto!

 

 

dn7
dn6
dn8
dn10

Skaldjursrisotto
1 dl god tomatsås (använde zeta classico)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
5-8 dl skaldjursbuljong
25 g smör
2 dl riven parmesanost

blandade skaldjur
bladpersilja
örtolja (blandade färska örter + olja + vitlök + salt mixas efter smak)

Egen buljong: Skala skaldjuren, krossa dem lätt och lägg i en kastrull. Hacka en gul lök, skiva en morot och fräs detta med skalen i olja. Tillsätt en klick tomatpuré, 1 dl vin, fänkålsfrön, 5 vitpepparkorn och häll på med vatten så det täcker. Låt koka ca 20 minuter, sila bort skalen och låt reducera tills 2/3 återstår. (Den ska inte vara för stark om den ska användas som buljong. Späd med vatten om den blir för koncentrerad i smaken).

Finhacka lök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatsåsen och rör om, sänk värmen. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd med lite buljong åt gången tills all buljong har kokat in. Det tar ca 20-30 min tills risotton är klar. Det ska fortfarande vara liiite kärna i riskornen och krämig konsistens. Ta av från plattan och rör ner parmesan, hackad bladpersilja och skaldjuren. Smaka av med salt & peppar.

Servera med lite örtolja ringlat över, en kvist bladpersilja och några hela skaldjur som garnering. Gärna lite extra ost på också. Muuuums!!

 

KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..