Ska vi prata om reklam??

 

Godmorgon

 

I bland blir jag riktigt less på er 🙂 Nej inte på alla men det är några få som envisas med att älta och gnälla i forum så ni blir blå om det här med reklam och samarbeten i bloggar (min och andras). Och jag förstår inte riktigt vad problemet är. Vi som driver våra bloggar som våra företag måste ju tjäna pengar precis som ni gör på ert jobb (för ni är väl inte såå många som har möjlighet att jobba heltid gratis?) Det gör man genom reklam i form av annonser på bloggen, samarbeten med företag (som man gillar) där man lyfter fram deras produkter och visar eller provsmakar eller vad det nu rör sig om och affiliateprogram (som fungerar så att man får en viss % i provision).

Är en produkt visad eller provlagad i samarbete med något företag så står det att det är ett samarbete. Det gör jag med alla betalda samarbeten. Och jag betalar skatt osv på varenda tjänad krona, samarbeten och affiliate (mkt gnäll om att anmäla bloggar till skatteverket osv, suck). Affiliate är ju inte ett betalt samarbete utan går ut på att man tex visar produktbilder från någons sida och länkar till dem alt om man beställt något själv så gör man en affiliatelänk till produkten man visar (och följer man den länken till produkten och handlar så bloggaren en viss % i provision, självklart betalas skatt och avgifter på det). De inläggen innehåller alltså en ”annonslänk”, det är inget uttalat samarbete eller sponsrat inlägg som vanliga samarbeten, de flesta märker inte ut detta på något vis men jag brukar skriva att det är adlinks efter länken eller sist i inlägget. Jag är ju inte på något vis ute efter att lura er??? Gillar ni en produkt jag visar och vill köpa den så gör ni det, gillar ni inte så är det ju ingen som tvingar er, det är ju ett TIPS bara. Samma med rabattkoder och erbjudanden. Använd dem bara om ni vill.

Men då är det det här med gnället över att bloggare tjänar pengar. I forumen skriver ni att ni minsann aaaaldrig skulle klicka på en länk så jag/bloggaren får något betalt osv osv. Men varför?? Det kostar ju ingenting att läsa en blogg och kostar ingenting att klicka på bloggens länkar. Varför vara så missunnsam? De bloggare jag följer och läser är ju sådana jag gillar, jag gillar deras recept/smak/stil vad de nu skriver om, uppskattar tiden de lägger ner och när de letat fram tips på sånt vi läsare kanske gillar så klickar jag gladeligen den vägen när jag hittat nåt så bloggaren ev får lön för mödan de lagt ner (och enkelt för mig är det ju, jag kommer direkt till inköpsstället och slipper leta) och det kostar mig ingenting!! Och gillar jag inte produkterna så klickar jag inte, eller skrollar bara förbi inlägget om det inte intresserar mig, precis som jag gör i en tidning, vissa sidor skummas bara förbi. En bloggare med 10-tusentals läsare kan ju inte skriva inlägg som faller varje separat läsare helt i smaken. Och gillar man inte bloggen alls – så sluta läs då!!!!!

Nåväl om något är otydligt och ni ligger vakna om nätterna (eller känner att ni måste spy galla i forum runt om) så kan ni väl tipsa mig istället om hur ni skulle vilja ha det uppmärkt för att slippa det? Jag försöker på inget sätt lura någon, jag älskar mitt jobb och min blogg (och er!) och kommer fortsätta göra samarbeten och ha annonser så jag kan hålla mig flytande och tjäna pengar på mitt arbete, precis som jag unnar alla andra att göra på sina jobb och det tror jag nog de flesta unnar mig också.

Ha en fin dag!

KRAM!

 

 

 1. Att folk ens kan med att klaga! Som du säger, här sitter vi och får gratis underhållning, självklart ska du få betalt för det enorma jobb som ligger bakom den här bloggen. Du är alltid supertydlig med samarbeten och det märks att du väljer och aldrig ”säljer dig”. Recept med sponsrade produkter gör ju t.ex. Arla likadant själva och om man jämför med en säljare i klädbutik så får ju de rabatt för att kunna visa upp kläderna. Missunsamma människor som tror att egenföretagare/bloggare gör miljoner i vinst har nog missat de där 50 % som försvinner när man plockar ut lön. De kanske skulle prova själva att ”bara skriva lite” i en blogg och få känna på jobbet som ligger bakom alla inlägg, allt det administrativa och att få och behålla besökare… Så kan de ju sen se om de tycker det är värt att göra det jobbet gratis.
  Fortsätt precis som du gör, jag älskar din blogg!

 2. Eva skriver:

  På tal om reklam så finns det ett inlägg på monas universum om hur man ska gå till väga. Ett tips:-)
  Själv tycker jag det är jättebra att få tips om olika produkter.
  Kram

 3. Hej! Jag kommenterar nästan aldrig men vill bara säga att jag älskar dina tips och att det alltid är så tydligt när det är samarbeten. Klart du ska kunna tjäna pengar på det du gör!

 4. Nazima skriver:

  Hej!

  Men, va tröttsamt att folk ska gnälla!:-( Har läst din härliga blogg i 7 år nu och finner så mycket inspo här och tycker det är så bra med bra rabatter du lägger upp.
  Bloggen är ju ditt företag och jobb så du måste få annonsintäkter och liknande för att det ska gå runt och du kan försörja dig på det.
  Ibland har det varit mycket sponsrade inlägg, men inte värre än att man kan scrolla vidare om inte vill läsa just det, det är ju inte svårt att scrolla ner….. 😉

  Om vi ändå ska prata smygreklam, sponsrade inlägg, events och liknande så tycker snarare jag att det är störande med att fler (och alltid samma) bloggare i min del av Sverige har massa samarbeten och spons med tex. Jollyroom och Liseberg , med events och smygöppningspremiär etc. Lite tradigt att läsa samma i flera av de bloggarna, och många som inte driver bloggen som företag som du gör, är väldigt dåliga på att märka ut om det är ett samarbete/spons etc.

  En eloge till dig Victoria som faktiskt är noga med att märka ut inläggen, tänk om fler gjorde som du!

  Kram på dig!

 5. Teresa skriver:

  Hej
  Ja i bland undrar man hur folk orkar gnälla på allt
  Jag tycker sebbes rum blev bra ?
  Läser mest för dina recept, de är bra
  Du har en trevligt blogg tycker jag
  Ha en skön kväll

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..