Sommarens godaste middag

I samarbete med Svensk fågel

DSC_8728

 

 

Hej hej

 

Hade en sån där perfekt sommarkväll, vindstilla och varmt med grillmiddag i skuggan med fina grannarna. Och det blev sååå himla gott.

Jag provlagade en Beer can chicken på hel majskyckling. Premiär!

 

DSC_8513

 

En kyckling eller kalkon som är märkt med den Gula Pippin kommer från en svensk bonde och är, till skillnad från utländska alternativ, fri från antibiotika. Den växer upp under goda förhållanden och bönderna jobbar efter världens högsta krav om djurskydd. Heja Svensk fågel!

Gott och nyttigt med kyckling är det ju dessutom och något vi äter ofta. Däremot har jag aldrig grillat en hel kyckling tidigare men det kommer vi definitivt göra om!

 

DSC_8514

 

Var inte sugen på bbq-smak utan körde på en mer klassisk smaksättning. Och som sagt sååååå himla gott! Detta måste ni bara testa.

 

Beer Can Chicken
1 hel majskyckling (märkt med gula pippin!)
33 cl ölburk
1/2 kruka basilika
1/2 kruka timjan
1/2 citron
salt & peppar
Chili explosion krydda
4 skivade vitlöksklyftor
100 g smält smör
1/2 dl olivolja

Blanda samman smör, olja, pressad citron och salt & peppar. Öppna ölen och häll ut hälften (alt drick upp ;)) och pricka sedan hål i burken på den delen över ölen som är kvar. Skär några snitt i skinnet på kycklingen och fyll med vitlök och örter. Gnid in kycklingen ordentligt med smör-röran och trä den på ölburken. Ställ den på något att samla upp skyn med (används till sås senare). Grilla den ståendes i grillen. Grillkolen ska ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt. Den är klar när temperaturen i köttet mot lårbenet är uppe i 83 C. Vi lät den gå ca 3 h på låg temp (ca 125) och den blev sååå himla mör så den nästan rasade i sär.

Ta bort den färdiga kycklingen från burken och låt vila i folie.

 

DSC_8518
DSC_8541
DSC_8547
 
DSC_8702

 

Fantastisk gräddsås

skyn från kycklingen
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
1/2 msk kinesisk soja
sal t & peppar
Chiliexplosion krydda

Sila skyn som samlats under kycklingen i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och smaka av med salt & peppar och chilikryddan. Red av med redning (mjöl + vatten) till önskad konsistens.

Vi serverade Elotes till på färsk majs och denna goda sallad (med kanderade pekannötter) och kombon av alla smaker blev bara heeeelt perfekt. Bästa middagen i sommar! Kycklingen blev så mör så mör och riktigt rasade isär när vi skar den, smakrik och saftig. Yummi!!

 

DSC_8710

 

Elotes

4 färska majskolvar
1/2 lime
smält smör
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1/2 dl finriven parmesan
1 tsk chilikrydda
2 tsk flingsalt

Blötlägg majskolvarna 10 minuter och grilla dem sedan på grillen ca 15 min. Ta upp dem och pensla med smält smör och grilla ytterligare 5 min. Lägg på ett fat och pressa lime över. Blanda samman majonnäs och crème fraîche och ringla över. Blanda parmesan med salt & chili och strö det över. Servera genast.

 

DSC_8722
DSC_8724
DSC_8731
DSC_8720
DSC_8717

Vilken kväll!

 

KRAM

 1. Krille skriver:

  Underbara grilltips! Nu längtar man till sommaren rejält alltså! För övrigt gav migg inlägget även inspiration för min egen sajt, då jag insåg att vi saknat planer på att lägga till grillrelaterade presenter i vårt utbud. Sådana passar dock perfekt på vårsajt helt nischat mot presenter till honom – söner, pojkvänner, pappor, morfar och farfar, etc, så tack för att du hjälpte oss att täta denna lucka! 🙂

 2. Lena skriver:

  Ser supermysigt och gott ut! Man måste passa på och njuta av de sköna sommarkvällarna 🙂 Jag älskar Mateus porslin och tänker komplettera upp med tallrikar ”Bubbles” i vitt. Har dock noterat att de finns i två storlekar och har lite svårt att bestämma mig. Vilken storlek har ni på era?

 3. Det där såg riktigt gott ut! ?? Brukar slänga mig med det svenska namnet på den där maträtten om jag vill busa till det; ölrumpekyckling. Tack för en fantastisk blogg och för all positiv energi som du sprider. Kram!

  1. Tack själv, älskar era glada kommentarer 🙂 kram!!

 4. Anna skriver:

  Fyllde ni på briketter lr de höll sig i tre timmar?

 5. Ulrika skriver:

  Alltså…!
  Du har en ”onödigt” bra blogg!
  Jag brukar säga till min man när vi passerar galet fina hus eller äter tokigt god mat att det är ”onödigt bra”, dvs FÖR bra/gott/underbart. ; ) ; )

  Innerligt TACK för en härligt bra blogg med kalasrecept!

  Kram från Gbg-läsare

  1. Haha vad gullig du är, tack!!!!! Kram tillbaka

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..