ANNONS

Sous vide

/

DSC_0116

Hej hej härliga fredag!

I går hade vi vänner över på middag. Regn och blåst på dagen – sol och vindstilla på kvällen. Lite så jag kommer minnas denna sommar 2016 tror jag?? Det ordnar liksom alltid upp sig på kvällen!

DSC_9949
DSC_9961
DSC_9972
DSC_9973
DSC_9987

Sebbe med sin ”tjej” <3 Fina Nellie som dagen till ära fyllde 5 år!

I samarbete med Coolstuff har jag fått testa en KitchPro Epicuré Sous Vide-maskin och det var premiär i går. Hört så mkt gott om sous vide men dragit mig lite för att testa, trodde det var krångligt men det var det ju i n t e.

Genom att vakumförpacka kött (eller fisk eller fågel eller ägg eller julskinkan – vad som!) och koka det långsamt så blir det perfekt tillagat till just den temperatur man önskar. Den jämna temperaturen gör att hela matbiten får samma temperatur, och den blir aldrig överkokt.

DSC_9882
 
DSC_9898
DSC_9888
DSC_9903
DSC_9909
DSC_9910

Vi testade med oxfilé och ställde in vår sous vide på 56 grader (nästa gång tar jag nog 55, vi grillade på köttet efteråt hastigt runt om för att få god yta men då tillagas det ju nån grad till) och lät köttet gå ca 2 h (sen gör det ju inget om det står ännu längre för det blir inte varmare än det gradantalet man ställt in). Sous vidden klämmer man fast på ett kärl/kastrull och häller i vatten, sen värmer den upp vattnet och håller den exakta temperaturen (man behöver ingen spis alltså).

(Vanliga zip-påsar går utmärkt att vakuumförpacka köttet i men vi hade inga hemma så grannarna tog med sin vakuumpackare)

DSC_9988
DSC_0002
DSC_0006
DSC_9993
DSC_0037

Köttet blev sååååå mört och perfekt tillagat! Och så enkelt det var, kommer alltid göra på detta sätt nu, trött på överstekta torra köttbitar eller alldeles för blodiga sådana. Dessutom gillar jag att det inte är en stor krånglig maskin utan bara en ”stav” man sticker ner i valfritt kärl, tar inte mycket plats i skåpen. Stort gilla på den!!

HÄR finns den att beställa.

Vi grillade på köttet som hastigast på grillen så det fick lite yta efteråt och serverade med nyfritterade pommes, tomatsallad och murkelsås (den måste ni testa!).

Matplatsens murkelsås

2 msk mkt finhackad schalottenlök
1 burk murklor
4 dl vispgrädde
1 kalvbuljongtärning
2 tsk soja
2 tsk socker
salt & peppar
redning (mjöl + vatten)

Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smör och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak. Smaka av med soja, socker, salt & peppar och red av med redning till önskad konsistens.

DSC_9947
DSC_9948

Satt ute i den svala natten och slogs med myggorna till sent medan kidsen pälsade på sig onepieces och kikade på film och en och annan somnade.. Älskade sommarkvällar!

DSC_0032
DSC_0035

KRAM

9
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00