Äppelgrottor

DSC_1105
DSC_1109

 

 

Hej hej!

 

Haft en mysig dag på stan, åt en sen långlunch på Fratelli och avrundade med en nutellapizza (alltså den är sååå god, kika på instagram @matplatsen) innan vi for och köpte lördagsgodis. Har egentligen inte ”lördagsgodis” här hemma men det var ju lördag och allt så varför inte 🙂

Ni som har äppelträd, får ni många äpplen i år?? Vi får ETT 😉 Om det får vara i fred tills det är klart.. Hoppas det tar sig nästa år. Jag tål tyvärr inte rå stenfrukt men det finns ju såååå mycket gott man kan laga på dem.

Här har jag gjort kalljästa bullar med äppelkompott. Söta och syrliga på samma gång, mums! Receptet hittade jag i Allt om mat men använde mitt vanliga grundrecept på rimbobullar. Vill man inte koka egen äppelkompott går det utmärkt med en klick färdigt äppelmos i stället.

 

DSC_1067

 

Äppel- och mandelbullar

ca 20-25 bullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Äppelkompott:
300 g äpplen
1/2 vaniljstång
1/2 dl socker
1/2 msk pressad citron

Mandelkräm:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumstemp
1 krm salt

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med urskrapad vaniljstång, socker och citronsaft. Låt småkoka 10 min, mosa eventuellt äpplena och låt kallna.

 

DSC_0955

 

Mandelkräm: Vispa mandelmassa, smör och salt slätt med elvisp.

Bullar: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.

 

DSC_1040
DSC_1042

 

Lägg en klick mandelfyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Gör en fördjupning i mitten och klicka i äppelmoset. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.

 

DSC_1050
DSC_1066
DSC_1089
DSC_1091

 

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter, 250 C. Låt bullarna kallna. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

 

DSC_1111
DSC_1107

 

Det fina förklädet och grillvanten i tyget British rose finner ni HÄR. Ääälskar den kollektionen!

 

DSC_1044
DSC_1047
DSC_1048

 

Micke är på vift i kväll så jag ska snart skicka hem barnens kompisar och bädda ner oss framför en film och äta det där godiset och ta en tidig kväll.

Hoppas ni har en fin kväll vad ni nu gör!

KRAM

 

Innehåller adlinks

 1. Cherie skriver:

  Vilket härligt förkläde 🙂 och vilka härliga bullar, kanske ska testa och göra dem till dotterns 5 årskalas 🙂

 2. Åh, så goda. dessa måste jag absolut prova då vi har så mycket äpplen på våra äppelträd i år : ) Vad heter blusen du har på dig och vilken färg är den i? Ser ut som Odd molly (står väl då på tvättrådslappen vad den heter ) så snygg är den och du!!! : )
  Kram
  Elisabeth

 3. Karro skriver:

  Kan man frysa in de? 🙂

  1. Absolut men glasera dem efter du tinat upp dem!

 4. Ja, det där förklädet var verkligen hur fint som helst! 😀 Kram.

 5. Helena skriver:

  Ha, ha skrattar och slår mig på knäna! Nej, inte åt dina bullar utan åt mitt eget försök till Rimbobullar. Jag bakar rätt mycket men mest glutenfritt matbröd men tänkte göra något gott till resten av familjen. De står på jäsning nu och kommer säkert smaka gott. Men utseendet…! Ja, ja tur att jag inte har en matblogg där de behöver visas upp!?? Vi har inga äppelträd men MASSOR med hallon! Lyxigt! Ska ut och plocka av en del nu. Tack för alla härliga recept! Ha en fortsatt skön sommar!

  1. Hahaha kan det vara så illa?? Det får du nästan visa bild på 🙂 kram kram

   1. Helena skriver:

    Jag hade fel! De blev riktigt fina till slut! Ser inte ut som Rimbobullar men helt okej. Väldigt goda enligt sonen!

    1. Haha se där, och huvudsaken de blir goda!! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..