ANNONS

Bio & helgmiddag

/

DSC_2407

Hej hej

Blir strax upphämtad av grannfruarna, vi ska ut och äta på stan och gå på bio. Så mysigt!! Ska se Bridget Jones, hört att den ska vara riktigt riktigt kul. Avslöja inget om slutet om ni sett den 🙂 Nytt för höstterminen, vi kör en aktivitet/månad på tisdagarna och hemmahos-middagar resten.

Sitter och klurar på fredagsmiddagen redan. Hade tänkt en 3-rätters och huvudrätten bler nog den här favoriten.

Fläskfilé med dijonsvampsås
4 portioner

600 g fläskfilé
salt, peppar
smör
150 g champinjoner
1 schalottenlök
1 msk vetemjöl
1 dl steksky
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 msk dijonsenap

Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn runt om i en stekpanna i smör. Koka ur pannan med 1 dl vatten och spara till såsen. Stek klart i ugnen i ca 20 minuter, 175 C, tills köttets innertemperatur är 67º. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skivas.

Dela champinjonerna i kvartar och skala och hacka löken. Fräs i en kastrull med resten av smöret. Strö över mjöl och rör om. Späd med sky, grädde, mjölk och fond. Koka ihop i 5 minuter. Smaka av med senap, salt och peppar.

DSC_2383
DSC_2393
DSC_2399

Potatiskorgar
12 st

25 g smör
1 pkt filodeg
ca 1 kg potatis
25 g smör
ca 1-2 dl grädde
2 äggulor
salt, peppar
1/2 dl hackad persilja och timjan
1 dl riven ost
Ugn: 175º, 225º

Smält smöret. Lägg ut ett ark filodeg och pensla det med smör. Lägg på ett ark och pensla med smör. Skär i rutor ca 10×10 cm. Pensla ett muffinsbleck med smör och lägg filodegsrutorna i formarna. Grädda i 7 minuter, 175 C. Låt korgarna svalna och ta upp dem och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper.

DSC_2381
DSC_2384
DSC_2385
DSC_2387
DSC_2391

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet vispa till mos med smör, grädde och äggulor. Ha i lite grädde i taget och späd med mer om det blir för tjockt men akta så det inte blir för löst. Smaksätt moset med salt och peppar och rör i örterna. Spritsa eller klicka i korgarna. Strö över ost och gratinera i ca 10 minuter, 225 C. (akta så inte filologen bränns).

Lägg upp köttet och skeda såsen över. Servera med potatiskorgarna.

DSC_2401
DSC_2405

Knaprigt och frasigt med filodegen runt det lena potatismoset, mums! Och väldigt god smak på såsen till köttet. Testa detta!

Har ni tips på nån god förrätt och/eller efterrätt till detta så hojta gärna till. Tack!

KRAM

3
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00