ANNONS

Årets julfest med grannfruarna

/

dsc_1985

Temat för kvällen var glitter & paljetter, jag pimpade min utstyrsel med glittrigt paketdiadem och julkulor i öronen

Hej hej

Julborden avlöser varandra här, jag som inte skulle äta så många i år. I kväll blir det nr 7 🙂 Och igår hade vi julfest med dh-gänget. Grannfruarna samlade hemma hos Lottie med knytisjulbord, vår tradition! Såå gott och trevligt.

dsc_2105
dsc_2106

Välkomnades av hemlagad glögg och peppisar <3

Jag hade med mig julskinka, bruna bönor och stuvad grönkål till knytisbordet.

Stuvad grönkål

400 g grönkål
smör att steka i
5 dl vispgrädde
1 msk kalvbuljong
2 tsk socker
salt & vitpeppar
redning (mjöl + vatten)

Skölj och strimla grönkålen. Fräs den i smör i en stor gryta tills den mjuknat men inte fått färg. Häll på grädde, fond och socker. Låt puttra på svag värme ca 30 min. Rör om då och då. Smaka av med salt & peppar och tillsätt redning till önskad konsistens.

dsc_1911
dsc_1912
dsc_1925

Sen fanns det allt och lite till, vi konstaterade att det enda vi inte hade med i princip var kalvsylta (vill ändå ingen ha), potatis (lägger vi till nästa år, gott till sillen) och kallskuret som salami och rostbiff (kanske kommer nästa år).

Allt var så himla gott!! Synd man blir så mätt fort bara 🙂

dsc_2118
dsc_2121
dsc_2127
dsc_2135
dsc_2145
dsc_2150
dsc_2154
dsc_2116
dsc_2160
dsc_2155
dsc_2162
dsc_2164
dsc_2165

Sen kör vi både tipspromenad, julklappslotteri och julklappsspel. Körde en ny variant av det sistnämnda i år så alla fick 2 paket var, det var faktiskt mkt roligare. Inge kul att bli utan. Regler för denna variant:

Julklappsspelet

Alla har med sig 2 julklappar för en viss summa (vi körde 2 paket för sammanlagt 100 kr, det kunde alltså vara en dyrare grej och en billigare eller 2 för 50, ja ni fattar). Sen sitter man i ring och slår en tärning i turordning, slår man en 1:a eller 6:a får man ta ett valfritt paket ur högen. Så håller man på tills alla har 2 paket (har man redan fått 2 paket så hoppar man över denne person alltså). När alla har 2 paket var så öppnar man dem och sen sätter man klockan på valfri tid. Vi satte 10 min. Sen sålt man igen en i taget och får man en 1:a eller 6:a får man ta ett valfritt paket av någon annan och ge dem ett valfritt paket av sina egna. Så håller man på tills klockan ringer och när tiden är slut får man behålla de paket man har då.

Fick jättebra presenter, så nöjd!

dsc_2184
dsc_2185
dsc_2191
dsc_2197

Satt uppe länge sen och pratade, drack vin (så goda viner från Torres, det vita fick stående ovationer och tog slut på ett kick) och åt julgodis som Ida gjort. En grym vaniljkola med salt (fridas bakblogg) och lakritstryffel med (Ernst). Galet goda!!

dsc_2168

Recepten kommer här:

Lakritstryffel med vit choklad och citron

Tryffelsmet
2 dl vispgrädde
170 g lakritskola (Kick eller Käck)
100 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
bakformar

Garnering
200 g vit choklad
2 citroner, rivet skal
flingsalt

Koka försiktigt upp grädden i en kastrull. Bryt ner lakritsen i grädden och låt den smälta. Skär ner den ljusa och den mörka chokladen och smält ner den i lakritsgrädden. Fyll små bakformar med lakritschokladsmeten till hälften.

Sätt på ett vattenbad och skär ner sedan den vita chokladen i mindre bitar, smält den i en kastrull i vattenbadet. Riv skalet på två citroner till zest med ett rivjärn. Toppa lakrits- och chokladtryffeln med vit choklad, och toppa med citronzest och flingsalt. Ställ in kylen så tryfflarna svalnar och sätter sig.

dsc_2172

Salt smörkola med vanilj

100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen

Koka samma alla ingredienser i en kastrull. Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet och rullas till en ganska mjuk kula. Rör om i kolan med jämna mellanrum. Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i. Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt. Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar. Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.

dsc_2192

Tack för en grym kväll tjejer! <3

KRAM

19
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00