Plankstek med bearnaise och murkelsås

dsc_8872

 

 

Hej hej

 

Stråålande sol här i Örebro i dag, humörhöjare deluxe ihop med det tjocka vita gnistrande täcket. Micke slutar lunch i dag så vi ska i väg på ett litet familjeäventyr sen. Hoppas på en plankstek i kväll på ett ställe i Sthlm där vi ätit den godaste planksteken nånsin!

Den här hemmalagade går kanske inte till tiderna som världens snyggaste plankstek, haha. Kolla moset!? Blev något löst kan man säga. Men det var sååå gott ändå, inte så nog alla gånger hur det ser ut 🙂  Dessutom blev det grymt gott med både hemlagad bearnaise och murkelsås på, slurp. Älskar sås. Mat utan sås göre sig icke besvär här.

 

dsc_8869

 

Murkelsås
4 port

1 msk smör
1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2-2 dl mkt finhackade murklor (konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!)
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk soja
1 tsk socker
salt & vitpeppar

Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med soja, socker, salt & peppar.

Snabblagad bearnaisesås
4 port

200 g smör
5 krossade vitpepparkorn
1 msk finhackad schalottenlök
3 msk vinäger
3 msk vatten
3 äggulor
torkad dragon
färsk persilja
salt & peppar

Smält fettet och låt det svalna något.

Koka peppar, lök, vinäger och vatten i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort peppar och lök och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Stäng av värmen. Vispa ner äggulorna med stavmixer. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret medan mixern är på och rör den upp och ner under tiden så allt blandas ordentligt. Smaksätt med smulad dragon, finklippt persilja, salt & peppar.

 

dsc_8868
dsc_8870
 
dsc_8875
dsc_8879

 

Koka (mjölig) potatis, häll av vattnet och lägg på en rejäl klick smör och lite mjölk. Vispa med elvisp till fluffig fast konsistens och smaka av med salt & peppar. Tillsätt äggula och blanda ordentligt. Spritsa detta runt kanten på plankorna. Stek valfritt kött och lägg i mitten. Rulla in sparris i bacon och lägg brevid (förstek gärna lite så inte baconen blir för råa). Lägg gärna på en halv tomat kryddad med tex persilja och salt. Och in i ugnen 225C tills potatismoset fått fin färg. Häll på såsen vid servering.

Bland det godaste jag vet!!

KRAM

 

 

 1. Hej. Vilket ställe i STHLM är det?!? receptet på bean, är lite knasigt.. som 2 recept sammanskrivna trevlig helg på er. Är det Disney on ice ni ska på!?!⛄️

  1. Oj sorry blev lite dubbelt, fixat nu. Nej ingen Disney i år, bara äta och träffa vänner och roa oss lite. Kram

 2. Med risk för att låta tjatig, vet att jag kommenterade på din insta om murkelsåsen om att jag gjorde och hade med den till nyår och alla sa ”Wow!” Tack för tips!! Inte bara den förresten, har lagat mycket här ifråndin blogg och plus att det är lite trevligt att läsa om Örebro emellanåt eftersom jag pluggade där 2004-2006. Kram på dig och fin mysiga familj!

 3. Gjorde den murkelsåsen till oxfilén på nyår!
  Godaste såsen ever, både vi och gästerna var lyriska!
  Tack för alla bra recept och all inspiration.
  Hoppas ni får det toppen här i Stockholm.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..