ANNONS

Catarinatårta

/

Hej hej

Här kommer receptet på den goda tårtan a la Catarina i Sveriges Mästerkock. Väldigt gott med en icke-gräddtårta som omväxling, jag är svag för smörkräm och denna med vit choklad i var ju sååå drömmigt god!! Söt och fluffig smörkräm i kombo med syrlig passionsfruktscurd och hallonmousse. Nån som testat redan? Så vacker dessutom!!

Det är några moment men inte särskilt svårt även om det är mycket text i receptet, låt er inte avskräckas! (Och har man brådis kan man säkert använda färdiga bottnar istället)

Catarinatårta

Citrontårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 citron, zest
smör, till formen
mjöl, till formen

Passionscurd
6 passionsfrukter
1 citron
0,75 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
50 g smör

Hallonmousse
2,5 dl hallon (helst frysta)
3 gelatinblad
100 g färskost
0,75 dl florsocker
2 dl vispad grädde
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250-300 g smör, rumstempererat
300 g färskost
4 dl florsocker
2 krm röd karamellfärg

Dekoration
sockerpärlor

Botten
Sätt ugnen på 175 grader (inte varmluft). Smöra och bröa två springformar, 20 cm i diameter. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitaktigt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25-35 min. Testa med sticka. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna. Stjälp upp bottnarna när de fått svalnat lite.

Passionscurd
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 0,75 dl socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna. Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citronen i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna.

Hallonmousse
Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Blötlägg gelatinbladen. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Smält gelatinbladen i en tredjedel av hallonpurén och tillsätt resten av hallonpurén i färskostblandningen. När gelatin och hallonblandningen är ljummen tillsätt den också i färskostsmeten. Vänd till sist försiktigt i vispad grädde i hallon- och färskostsmeten. Ställ in i kylen och låt den stelna till en mousse.

Vit chokladfrosting
Smält 200 g vit choklad över vattenbad. Låt svalna. Vispa kraftigt i rumstempererat smör portionsvis. Vispa samman florsocker och färskost i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg (ca 1/3 av satsen). (Ytterst lite, den ska bara bli rosa).

Montera tårtan
Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passionscurden och lägg på nästa botten. Bred ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel. Fyll en sprits med varannat med rosa och gulvit frosting. Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med sockerpärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Tadaaaa!

KRAM

4
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00