Hönökaka

 

 

Hej hej

Fredag – och det ska bli 20 grader. Alltså!!! Tjohoo. Låter Sebbe sova ut lite i dag så jag har inte väckt honom ännu. Vi får övernattningsgäster senare och ska ut och äta på restaurang men har bord rätt sent så det gynnar nog alla att han är utsövd 🙂

Har fyllt frysen med hembakade Hönökakor. Godaste brödet Olivia ätit i sitt liiiiv hälsar hon. Luktade magiskt i hela huset när jag bakade. Något att baka i helgen kanske?

 

Hönökakor
4 stora runda kakor

25 g jäst
3 dl mjölk, 3%
50 g smör, rumsvarmt
3/4 dl ljus sirap
1 tsk salt
2 1/2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 C, smula ner jästen i en bunke och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda ner vetemjölet lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i maskin några minuter. Låt degen jäsa under bakduk 60 min.

Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 25-30 cm i diameter. Nagga ordentligt med en gaffel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll så de inte bränns, de får fort färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. Skär dem i halvor och frys in de som inte går åt på studs.

 

 

Har fler godsaker, fredagsdrinken och lite annat på g åt er i dag så kika in lite senare!

KRAM

 1. Gjorde dessa idag och hjälp så goda! Halverade mängden sirap och kan tänka mig ytterligare minskning till nästa gång. För fler blir det! Lät dem jäsa tot tre ggr, som bullar också.
  Tack för mkt bra recept!

 2. Mums vad gott!
  Jag har ofta ett häng hembakade hönlkakor i frysen ( sonens absoluta favorit) men mina är dock glutenfria.

  Men jag kanske ska prova att baka dessa också till den andra sonen som inte är glutenintollerant:)

  Kram Kristin

  1. Terese skriver:

   Kristin!
   Vad använder du för recept till dina glutenfria hönökakor?
   Bakade dessa precis till min man och son men saknar ett bra glutenfritt recept till mig själv:-)

 3. Gud så gott med hembakat bröd, är så dålig på brödbak men detta lät ju inte sååå komplicerat så borde testa 🙂 Trevlig fredag! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..