Just a delicious cake – Roy Fares

 

 

Hej hej

 

Dygnen har för få timmar just nu, galet intensiv vecka! Men vet ni vad? Just nu sitta jag i bilen och skriver, påväg mot Arlanda med min man.  I morgon bitti tiiiidigt går flyget och sen väntar 3 dygn på tu man hand i vårt älskade Barcelona. Datenights x 3!

Veckan har bjudit på så mkt kul! Födelsedagskalas såklart. Pinata, heliumballonger, tårta och en hamburgerbuffé med släkten (kompiskalas hade hon tidigare tillsammans med grannen Ella på Jump).

 

 

Bakade en tårta efter recept av Roy Fares, kan liksom inte bli fel då. Just a Delicious cake hette den, en kaka med saftiga chokladbottnar, marsmallowsfyllning, salt kolasås och mjölkchokladmarängsmörkräm. Ja ni hör ju, såååå god. Mäktig men galet god. Lite för god 🙂

Det är en del moment men värt det!

Nu blev ju inte min så där rak och perfekt som Roy Fares, hehe, men det är väl inte så himla noga.

 

 

Just a delicious cake
ca 12 port

Tårtbottnar
330 g vetemjöl (5 ½ dl)
450 g strösocker (5 dl)
120 g kakao (3 dl)
10 g bikarbonat (2 tsk)
10 g bakpulver (2 tsk)
12 g vaniljsocker (1 ½ msk)
10 g salt (1 ½ tsk)
165 g ägg (3, rumstempererade)
350 g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
300 g kokande kaffe (3 dl)

Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen lite i taget av kaffet och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formar och grädda mitt i ugnen i 50–55 minuter. Prova med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

Saltkola sås
50 g Glykos
100 g Strösocker (1 1/4dl)
100 g Grädde (1dl)
30 g Smör
Flingsalt – smaka av tills du tycker att det är lagom salt.

Saltkola sås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, ta i lite i taget av strösockret och bland runt tills du har en fin och gyllenbrun karamel. Försiktigt tar du i gärdden lite i taget medans du balandar. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak, men var inte rädd med att gå i med salt då det blir en härlig brytning i tårtan.

Marshmallowfyllning
250 g rumstempererat osaltat smör
120 g florsocker (2 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
213 g marshmallow fluff (1 burk)

Marshmallowfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallow fluff och vispa ihop till en slät fyllning.

Smörkräm
300 g Mjölk choklad
300 g rumstempererat osaltat smör
8 g vaniljsocker (1 msk)
150 g äggvitor (4–5)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla socker kristaller har smält, vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Går bra att göra dagen innan och ha den stående ut i rumstemperatur, mycket smidigare att jobba med den då.

Montering:

Bred ut ett jämt med marshmallowfyllning på botten och ringla över saltkola, upprepa på nästa våning. Lägg på botten nr 3 och stryk upp tårtan slät med smörkräm och ställ in i kylen 30 minuter. Stryk upp tårtan med resterande smörkräm. Dekorera med resterna av kolasåsen och spritsa ut resten av smörkrämen. Toppa med Malteses eller valfri choklad.

 

 
  

 

Tur med vädret som a l l t i d när Olivia fyller. Vindstilla ljummen kväll <3

KRAM

 1. Annelie skriver:

  Hur många räcker denna tårta till ungefär?

 2. Melina skriver:

  Alltså er rooftop (?) är ju bara heeelt perfekt. Så snyggt och jag menar, vem vill inte vara där??? Perfekt idé!! Ha en underbar weekend i barca!! Vi vuxna måste ju oxå få lite semester från barnen ibland. Hehe… kram

 3. Tess skriver:

  Lite nyfiken på Olivias presenter Min dotter fyller snart år och jag behöver lite tips!

  1. Hon fick en ny sparkcykel och lite småsaker, presentkort, örhängen, Bratz (de har fått en uppsving här) uteleksaker (tex boule) klistermärken, mina vänner bok, dagbok och lite sånt. Kram

   1. Tess skriver:

    Tack för ditt svar!☺️

 4. Anonym skriver:

  Hej Victoria!

  Här kommer lite Barcelonatips (i matväg) från mig. Var på utbytestermin och pluggade i Barcelona hela hösten förra året, saknar det varje dag!

  Frukost/brunch
  Tycker ni kan skippa brunch and cake, superfina grejer och GOTT absolut, men finns bättre!
  -Trópico
  – Picnic
  – Flax and Kale (Finns en helt sjuk god, och nyttig, choklad och kaffeshake här!
  – Marmalade
  – Milk
  – Pallaresa

  Där de tre översta är hälsoinriktade, de två i mitten klassiska brunchställen och det sista känt som Barcelonas bästa churros!

  Övriga matställen:
  Vi bodde i området kring Barceloneta, och och man går in ett par kvarter i det området finns sjukt härliga och spanska ställen. Inte alls turistigt, dvs billigt och autentiskt! Det samma gäller i El Born
  – El vaso de oro
  – La Bombeta
  – Jai-ca (favvo!!)
  – Mosquito
  – Cal Pep (favvo!)
  – Bornmuth (Detta MÅSTE ni testa, tror ni skulle älska det!!)
  – La Vietnamita
  – La Xampanyeria Can Paixano (Bered er på att det är ett trångt men ett sjukt kul och galet ställe, ett glas cava kostar 1.5 euro och jag tror inte det kan bli mer spanskt än såhär)
  – El Federal
  – Ikibana (Asiatiskt med grym och prisvärd avsmakningsmeny om man gillar sushi)

  Ett annat tips är gatan Calle Bali där alla restauranger har pinxtos som kostar 1-1.5 euro styck, man tar så många man orkar och betala sedan för antal tandpetare man har på sin tallrik (sitter alltså en liten tandpetare i varje). Kul koncept och kul att hoppa mellan de olika restaurangerna och äta några på varje. Väldigt spanskt! Helt klart värt ett besök. Ligger i stadsdelen Poble Sec. Besök Mont Juic samtidigt. Verkligen pampigt och härligt att promenera där.

  Övriga tips är en espresso på El Nacional om ni är och shoppar på Passeig de Grácia, sjukt pampigt där inne! Drinkar är svårt men Hotel W är coolt såklart, även om jag personligen tycker att det är för mycket hype kring det! De mysigaste barerna finns i området El Born! En promenad i Cuitadella Park upp till Arc de Triomf tycker jag också är värt, sjukt fint där och bra att ta i samband med stranden då det ligger nära!

  Enjoy!! Jag är avundsjuk!

  1. Anette skriver:

   Men oj! Det där tar jag och fotar till min Barca-resa i september! Toppen! Tack för tips säger jag också!

 5. Så gott det ser ut. Grattis till Olivia i efterskott 🙂 . Vilken kamera och obejktiv har du använt? Bilderna blir så bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..