Veckans tjejträff (vad är egentligen en dh-kväll?)

 

Hej hej

Jag vet inte hur många som är gamla läsare och hängt med här ett tag eller nya läsare som inte hängt med så länge men vi har iallafall tjejträff varje tisdag här i vårt område. Vi är ca 15 st i gänget grannfruar som ses och turas om att bjuda över på mat, dessert och vin på tisdagar. Det blir ca 1 gång/termin man håller i denna kväll (min tur om 2 veckor!) och det kan bli allt från 4-15 tjejer kring bordet. Från början såg vi Desperate Housewives (därav kallar vi det DH-kvällar), sen såg vi Dallas (nya avsnitten tills den tog paus, då började vi med orginalserien men kom av oss när J.R gick bort i verkliga livet), ibland följer vi annat som tex Bachelor och ibland ingenting, bara pratar om allt och inget. I går var vi hos Ida och det blev mycket förskola/skola, pms-snack och Biggest Loser VIP. En tjejkväll helt enkelt <3

 

 

Ida bjöd på höstig kycklinggryta med vitlök och senap och ett lite sötare vitt vin till, tips om ni gillar det! Till dessert Roy Fares Citrondessert med blåbärsmousse och mandelcrumble (fast mandelcrumbeln hann hon inte göra, inte så noga med det man gör det man hinner och mäktar med!)

 

 

Citrondessert med blåbärsmousse och mandelcrumble

Citronkräm
1 1/4 dl citronsaft
2 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
1 dl vatten
3/4 dl maizena
2 st äggulor
40 g osaltat smör

Blåbärsmousse
250 g blåbär, frysta
25 g strösocker
1/2 citron
2 dl grädde
2 gelatinblad
2 st äggvita
1 1/2 strösocker
1/4 vatten

Mandelcrumble
100 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker

Topping
färska blåbär
citronmeliss

Citronkräm

Blanda citronsaft, strösocker och 125 g vatten i en kastrull. Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp citron, socker och vatten och häll det över ägg- och maizenasmeten. Blanda väl och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar. Häll över det i en annan bunke och tillsätt i smöret, rör runt. Fördela krämen i fina glas och ställ in i kylen 1 timme.

Blåbärsmousse

Tina blåbären i en kastrull, värm på dom försiktigt med saften från en citron och strösockret, mosa blåbären och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och separera äggvitorna från äggulorna och lägg i en bunke. Vispa grädden löst och ställ i kylen. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader, när termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna lite lätt med en elhandvisp till en maräng. Med tunn stråle häller du över den varma lagen medan du vispar på maxhastighet, vispa tills marängen är sval. Smält gelatinbladen i en kastrull och ha i dem i blåbärsmixen, blanda sedan ner det i marängen och vänd sist i grädden. Toppa med moussen över citronkrämen och ställ i kylen minst 2 timmar.

Mandelsmuldeg

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg. Strö ut på plåt med bakplåtspapper och grädda på 180 grader i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Vid servering, toppa desserterna med mandelcrumble, färska blåbär och citronmeliss.

 

KRAM

LOADING..