ANNONS

Churrosskålar med kolasås och äppelkompott

/

Hej hej

Tänkte jag skulle tipsa er om den goda desserten vi bjöds på häromdan. På riktigt bland det godaste jag ätit!! Roy Fares Churrosskålar med kolasås och äppelkompott. Testar ni inte detta så vet jag inte vad!

Churrosskålar med kolasås och äppelkompott

Churros
300 g vatten (3 dl)
30 g smör (2 msk)
3 g salt (0,5 tsk)
25 g strösocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
110 g ägg (2 st)
1 l vegetabilisk olja
kanel och socker

Karamellsås
50 g glykos
95 g strösocker (1 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)
25 g smör (1 msk)
5 g flingsalt (1 tsk)

Äppelkompott
3 äpplen
1 citron, saften
1 vaniljstång
200 g vatten (2 dl)
24 g maizena (3 msk)
75 g farinsocker (1 dl)
3 g kanel (1 tsk)
1 nypa ingefära

Servering
vaniljglass

Churros
Koka upp vatten, smör, salt och socker. Tillsätt mjölet och arbeta degen med en träslev i några minuter över mellanvärme tills degen släpper från kanterna på kastrullen. Lägg över degen i en bunke och blanda runt lite så att den kyls ner lite. Tillsätt ett ägg i taget och arbeta in. Fyll smeten i spritspåse med liten stjärntyll. Smörj undersidan på en cupcakeplåt med vegetabilisk olja. Spritsa churrossmeten som skålar runt formarna och ställ in i frysen minst 3 timmar (Det går utmärkt att göra dagen innan).

Värm oljan till 180 grader. Lägg i 1-2 churrosskålar i taget och fritera tills dom har en fin gyllenbrun färg. Vänd på den mellan varven. Lägg över på hushållspapper i några sekunder och sen rulla i kanelsocker.

Karamellsås
Värm glukosen, tillsätt sockret i omgångar och koka tills du får en fin karamell. Tillsätt lite av grädden i omgångar. Låt koka ihop ordentligt. Avsluta med att tillsätta smör och sist flingsaltet.

Äppelkompott
Skala och dela äpplena i tärningar, lägg i en skål och blanda runt med citronsaften. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg allt i en kastrull tillsammans med vatten, maizena, farinsocker, kanel och ingefära. Värm på mellanvärme och låt det småkoka medan du rör om. Lägg i äppelbitarna, blanda runt och sänk värmen. Låt småputtra under lock i 8-10 minuter.

Lägg churrosskålen på en tallrik, fyll med den ljumna äppelkompotten, toppa med en kula vaniljglass och lite kolasås. Njut!

Döör så gott!

KRAM

5
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00