Churros med chokladkaramellsås

 

 

Hej hej

Vaknade tidigt av att det s t a n k i huset, räkskal från i går som glömde slängas. Kunde knappt andas! Så nu ska här vädras och tändas doftljus.

 

Vet ni vad det godaste jag vet är? Inte jag heller det är för svårt att välja något haha. Men något av det godaste på topplistan är Churros.

När vi var i Barcelona i somras hade vi hittat ett ställe på tripadvisor som skulle vara stans absolut bästa. Men efter att ha knatat en evighet kom vi fram och det var stängt för siesta. Cirkulerade i krokarna i flera timmar och gick tillbaka ibland för att se om de öppnat men nope. Träffade lite andra turister som gjorde detsamma. Tillslut kom ett par som bodde i en lgh mitt emot och sa att de inte sett dem ha öppet på veckor.. Men aaaah!!

Vid det laget var jag så sugen på churros så jag var gråtfärdig så vi letade vidare efter något annat ställe men kartan stämde liksom inte och bara gick och gick utan att hitta något. Sen såg vi plötsligt en familj sitta och käka churros och fick en svag vägbeskrivning till stället där de köpt dem och efter många om och men kom vi fram. Lång kö som ringlade sig utanför. Sen fick jag äntligen alldeles nyfriterade churros i min hand och en kopp med tjock mörk chokladkräm att doppa dem i ….

 

 

… doppade en i krämen och stoppade i munnen och BLÄ!!?? Det var den äckligaste chokladsås jag smakat. Noll smak av choklad, möjligen lite svag chokladpuddingsmak annars smakade den typ mjöl och vatten. Sån besvikelse. (Men churrosen var iallafall goda).

När vi hade fest med spanskt tema här hemma så testade jag att göra egna och det blev 10 poäng för både churros och såsen!! (recept Roy Fares). Spritsade ut dem i förväg på en skärbräda så det bara var att lägga i dem i fritösen innan servering och chokladkaramellsåsen är dögod!

Choklad- och karamellsås

50 g glykos
95 g strösocker (1 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)
25 g smör (1 msk)
5 g salt (1 tsk)
50 g mörk choklad

Churrossmet
300 g vatten (3 dl)
25 g smör (2 msk)
5 g salt (1 tsk)
15 g strösocker (1 msk)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
110 g ägg (2 st)

Servering
kanel
socker

Choklad- och karamellsås
Värm glukosen, tillsätt sockret i omgångar och koka tills du får en fin karamell. Tillsätt lite av grädden i omgångar. Låt koka ihop ordentligt. Avsluta med att tillsätta smör och sist flingsaltet. Slå över chokladen och blanda tills såsen är slät och fin. Plasta bunken och ställ åt sidan.

Churros
Koka upp vatten, smör, salt och socker. Tillsätt mjölet och arbeta degen med en träslev i några minuter över värme tills degen släpper från kanterna på kastrullen.

Lägg över degen i en matberedare och tillsätt ett ägg i taget. Fyll en spritspåse med stjärntyll. Värm oljan till 170-180 grader. Spritsa långa churroskorvar direkt i oljan och knipsa av eller klipp med en sax. Gör inte mer än 3 åt gången.

Plocka upp från oljan när dom fått en fin gyllenbrun färg med en sil och rulla i kanelsocker och servera med choklad- och karamellsåsen.

 

 

Löjligt gott!! Har ni inte provat förut så måste ni testa detta recept, och har ni provat churros och älskar det så måste ni också prova detta recept. Och såsen till är ett måste, galet god!

Nu ska jag kila över till min granne Em på kaffe.

KRAM på er!

 1. Ser ju så gott och enkelt ut på dina bilder! Ungdomarna här hemma tjatar om en fritös och jag är väl lite fundersam till ”ännu en köksmaskin” att förvara. Men kanske ändå… Är ju själv fullständigt galen i friterad camembert med hjortronsylt, hehe. Får kanske önska en av tomten!

 2. Ninni skriver:

  Mmmm så gott,måste testa Lite ”ny” på detta att fritera så jag måste fråga. Hur förvarar du oljan mellan gångerna du friterar? Tycker det osar och luktar så inomhus när jag friterar,något bra tips mot det?

  1. Har kvar oljan i fritösen, går att använda flera ggr! Öppna och vädra samtidigt. Kram

  1. Jag brukar stå utomhus och fritera för o slippa os och lukt. Oljan får svalna i fritösen, sen silar jag den samtidigt som jag häller tbx den i plastflaskorna (tror flaskorna rymmer ett par liter vardera). Har de alltid står kallt. När jag sen återanvänder oljan skippar jag sista skvätten för den innehåller trots silandet bottensats. Jag friterar väl inte vrålofta, men ändå, då och då. Jag brukar skilja på oljorna om jag känner att den har tagit mycket smak. Så det är väl inte det mest ekonomiska att fritera men roligt och variera sin matlagning.

 3. Cammy skriver:

  Chokladsås i all ära, men att doppa i Dulce de leche går inte att beskriva med ord hur gott det är.

 4. Camilla skriver:

  Hej!
  Churros är bara så gott, mums!
  När du har vägarna förbi Skåne nästa år (när ni besöker kompisarna i Hbg) så måste ni bara åka över till Bakken när dom öppnar för säsongen.
  Dom har supergoda churros som är ett måste att köpa när man är där.
  Kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..