ANNONS

Churros med chokladkaramellsås

/

Hej hej

Vaknade tidigt av att det s t a n k i huset, räkskal från i går som glömde slängas. Kunde knappt andas! Så nu ska här vädras och tändas doftljus.

Vet ni vad det godaste jag vet är? Inte jag heller det är för svårt att välja något haha. Men något av det godaste på topplistan är Churros.

När vi var i Barcelona i somras hade vi hittat ett ställe på tripadvisor som skulle vara stans absolut bästa. Men efter att ha knatat en evighet kom vi fram och det var stängt för siesta. Cirkulerade i krokarna i flera timmar och gick tillbaka ibland för att se om de öppnat men nope. Träffade lite andra turister som gjorde detsamma. Tillslut kom ett par som bodde i en lgh mitt emot och sa att de inte sett dem ha öppet på veckor.. Men aaaah!!

Vid det laget var jag så sugen på churros så jag var gråtfärdig så vi letade vidare efter något annat ställe men kartan stämde liksom inte och bara gick och gick utan att hitta något. Sen såg vi plötsligt en familj sitta och käka churros och fick en svag vägbeskrivning till stället där de köpt dem och efter många om och men kom vi fram. Lång kö som ringlade sig utanför. Sen fick jag äntligen alldeles nyfriterade churros i min hand och en kopp med tjock mörk chokladkräm att doppa dem i ….

… doppade en i krämen och stoppade i munnen och BLÄ!!?? Det var den äckligaste chokladsås jag smakat. Noll smak av choklad, möjligen lite svag chokladpuddingsmak annars smakade den typ mjöl och vatten. Sån besvikelse. (Men churrosen var iallafall goda).

När vi hade fest med spanskt tema här hemma så testade jag att göra egna och det blev 10 poäng för både churros och såsen!! (recept Roy Fares). Spritsade ut dem i förväg på en skärbräda så det bara var att lägga i dem i fritösen innan servering och chokladkaramellsåsen är dögod!

Choklad- och karamellsås

50 g glykos
95 g strösocker (1 dl)
200 g vispgrädde (2 dl)
25 g smör (1 msk)
5 g salt (1 tsk)
50 g mörk choklad

Churrossmet
300 g vatten (3 dl)
25 g smör (2 msk)
5 g salt (1 tsk)
15 g strösocker (1 msk)
150 g vetemjöl (2,5 dl)
110 g ägg (2 st)

Servering
kanel
socker

Choklad- och karamellsås
Värm glukosen, tillsätt sockret i omgångar och koka tills du får en fin karamell. Tillsätt lite av grädden i omgångar. Låt koka ihop ordentligt. Avsluta med att tillsätta smör och sist flingsaltet. Slå över chokladen och blanda tills såsen är slät och fin. Plasta bunken och ställ åt sidan.

Churros
Koka upp vatten, smör, salt och socker. Tillsätt mjölet och arbeta degen med en träslev i några minuter över värme tills degen släpper från kanterna på kastrullen.

Lägg över degen i en matberedare och tillsätt ett ägg i taget. Fyll en spritspåse med stjärntyll. Värm oljan till 170-180 grader. Spritsa långa churroskorvar direkt i oljan och knipsa av eller klipp med en sax. Gör inte mer än 3 åt gången.

Plocka upp från oljan när dom fått en fin gyllenbrun färg med en sil och rulla i kanelsocker och servera med choklad- och karamellsåsen.

Löjligt gott!! Har ni inte provat förut så måste ni testa detta recept, och har ni provat churros och älskar det så måste ni också prova detta recept. Och såsen till är ett måste, galet god!

Nu ska jag kila över till min granne Em på kaffe.

KRAM på er!

7
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00