Laxmousse – denna mååååste ni göra till julbordet!

 

Hej hej

Min fina Emelie bjöd på en fantastisk laxmousse på tjejmiddagen förra veckan och detta är sååå himla gott så ni måste bara testa!! Perfekt till julbordet eller andra bufféer eller som ensamrätt som här (med potatis till för de som vill ha det lite matigare). Smakar som en supersaftig smörgåstårta men utan bröd liksom. Supergott helt enkelt. Och snyggt! Imponerande bjudrätt. Har ätit detta förr hemma hos Marcus föräldrar, receptet har hon nämligen fått av Marcus mamma 🙂

 

 

Len laxmousse med räktopp
ca 4-6 port
500 g laxfilé
1 tsk salt
1 purjolök
1 knippe dill
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraîche
1 dl majonnäs
1 1/2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk dijonsenap
3/4 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
8 gelatinblad
saft av 1/2 citron

Sås
3 dl creme fraiche
1/2 lime, saft och zest
ca 1 msk honung
salt & peppar

Garnering, tex:
romansallad
körsbärstomater
vindruvor
250 g räkor med skal
citron och limeskivor
dillvippor

Koka laxen i saltat vatten ca 10 min. Ta upp fisken ur spadet och låt kallna. Dela fiskköttet i småbitar. Hacka sköljd purjolök och dill. Vispa grädden. Blanda den med lax, creme fraîche, majonnäs, salladskrydda, senap, chilisås, purjolök, dill, salt och peppar.

Låt gelatinbladen ligga i blöt i rikligt med kallt vatten ca 5 min Värm citronsaften i en kastrull på låg värme och låt gelatinbladen smälta i saften under omrörning. Klicka i lite laxsmet och blanda väl. Rör ner detta i resten av laxsmeten. Häll smeten i en kakform (gärna en sockerkaksform med hål i mitten) som rymmer ca 1 1/2 liter och täck över. (receptet går utmärkt att dubbla, ta en större form bara. Emelie har gjort en dubbel sats här då vi var så många). Låt moussen stå kallt mest 4 timmar men gärna över natten.

(enklare att få ut moussen om man klär formen med plastfolie)

Blanda samman såsen inför servering (och koka potatis att servera till om så önskas). Stjälp upp moussen på ett fat och dekorera. Fyll gärna hålet i biten med tomater och vindruvor blandat, toppa med räkor ovanpå (Em hade även rom på) och lägg salladsblad runt om.

 

 

Såå himla GOTT!! Printa ut det här receptet nu och om ni inte gör det innan så gör det till jul.

KRAM

 1. Åh vad gott! Superfin till påsk också, tänker jag Vi gör Gbg med Liseberg om några veckor (småbarnsfamilj), rekommenderar du några av restaurangerna ni åt på? Kram Åsa

  1. Ja det med, god till alla högtider! Ja absolut, de var bra allihopa! Har fler tips under kategorin Göteborg. kram

  1. Det finns säkert något vegetariskt substitut men kan tyvärr inte svara på hur man doserar etc. tal ska vara tsk 🙂 kram

 2. När du säger att något är supergott, ja då vet man att det verkligen är det! Tack för receptet och allt annat i din underbara blogg! Kram

  1. Ja visst är det svårt med gelatin! Men det bästa är ju att som i receptet röra ut det i lite av smeten först och sen blanda i det i resten.
   Men jag håller med, jag är livrädd varje gång att jag ska misslyckas. Har nämligen gjort det när jag ska göra laxtårta. Kram

 3. Ser jättegod ut. För första gången blir det inget svenskt julbord för oss. Vi ska fira jul på hotell Kung Carl och äta italienskt julbord på Trattorian. Ska bli underbart.

 4. Denna mousse gjorde jag när vår son döptes för trettio år sedan, fick receptet av en avlägsen släkting som jobbade på Spångens gästgiveri för käääängesedan. Fanns väl inte créme fraiche då så tror jag hade gräddfil i mitt recept!

 5. Hej
  Jag gjorde LAXMOUSSEN till när vår son firade sin 1-årsdag 1982! Jätteglad då jag sökt receptet i ca 10 år! Jag har vänt upp och ner på redaktionerna på allt om mat och Ica kuriren för att hitta receptet! Och nu…..Här är det! Men jag hade en sluten form och omgav moussen med vitvinsgele som jag kraschade som fusk-is och lade gurkskiva citronskiva gurkskiva i ”spakat” runtom på ”isen”! SUCCÉ!
  mvh Amie

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..