Världens godaste lussebullar

 

 

Godmorgon fredag!

Sååå många cementklumpar jag bakat genom åren. Saffransbullarna med mandelmassa är ju gudomliga (och nog mitt mest uppskattade och söta recept, ni hittar det HÄR och dessa måste ni också göra i jul) men just vanliga lussekatter har jag aldrig lyckats med. Hittade ett inlägg på ica där de testat fram det ultimata sättet att göra lussebullar så jag följde det. Använde istället bagerivetemjöl (Ramlösa Kvarn Manitoba Cream) och gjorde hälften med russin och hälften med vit choklad. Och gjorde bara en halv sats (20 st) då jag ville kolla om de blev bra innan jag fyller upp frysen 😉

De blev PERFEKTA!!! Så lätta och fluffiga, väger som moln i handen, perfekt konsistens och mycket saffranssmak (att låta saffran dra i rom ger mer smak. funkar med vatten också om man inte vill ha rom i men den lilla lilla mängden märks inte i smaken).

Tricket är att använda rumsvarmt smör, rumsvarm mjölk, ingen kesella och låta dem jäsa länge. Blötlägga russingen och låta saffranet dra i sprit/vatten. Samt att knappt knåda degen när man ska baka ut lussekatterna! Jag bara delade degen i 20 delar med degskrapa och rullade ut dem försiktigt utan att knåda en massa (testade att knåda degen till en lussekatt och det blev stor skillnad, den blev mkt mer kompakt).

 

 

Någon som provat årets glögg från Blossa än förresten? Vi testade i går kväll när vi provsmakade lussebullarna. Riktigt god med mycket smak av mango. Och flaskan tycker jag är supersnygg!!

 

Här kommer receptet:

Världens godaste lussebullar
ca 40 bullar

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk mörk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl, men väg helst! och använd gärna bagerimjöl)
1 dl russin

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.

Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen (jag hade vita chokladknappar i hälften).

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 
 

 

Inte de snyggaste man sett kanske, de är så fluffiga så de liksom sjunker i hop och skrynklar sig här och där, Olivia tyckte de kändes som en ”squishy” om ni vet vad det är 🙂 Det tar jag som ett bra betyg.

Kommer göra detta recept for ever and ever ever nu!!

Hörs lite senare för jag har en massa härliga fredagsinlägg på g i dag! Men först ska jag ut och äta frukost med pappa nånstans så nu måste jag kila.

KRAM

 1. Det är nästan identiskt med det receptet vi alltid har använt i min familj, bara en detalj skiljer. Vit baksirap istället för strösocker så blir de om möjligt ännu luftigare och härligare 🙂

  1. Samma här använder alltid vitsirap i all bulldeg istället för strösocker det blir jättestor skillnad. Kesella har funkat jättebra för mig iaf.

   1. Vill varna för detta tips! Tog vit baksirap och fick lägga till minst 5 dl mjöl extra! Är rädd att mina bullar nu kommer att bli förstörda. Följde originalreceptet innan och fick supergoda bullar!

 2. Mums så himla gott. Jag är på gång och ska baka lussebullar sm är min favorit…….alltid! Men du? Bagerimjöl? Vad menar du……vetemjöl special?
  Önskar dig en fab fredag Kram Anette

 3. Tack för tips, det ska jag prova när det lider mot advent =) I vilken butik hittade du bagerimjölet?
  Ha en fin fredag & helg.

  Kram

 4. Jag bakar oftast runda släta saffransbullar, utan russin. Och dom äter vi som smörgås, dela en bulle och bre salt bregott på, så syyndigt gott! Det salta med saffranssmaken är gudomlig. Iaf här hemma.

 5. Håller med om att detta är det absolut bästa receptet! Perfekt med 2 dl socker istället för 1,5 som det är i vissa recept och såå fluffiga och goda. Aldrig mer kesella i min lussedeg! 🙂

 6. Lussekatterna ser helt fantastiska ut! Ska testa att baka dem nästa helg tillsammans med pepparkaksdrömmar 😀 Kommer att dofta underbart i köket. Jag gillar inte russin så idén med vit choklad är ju helt perfekt! Tack för en lika underbar blogg som alltid och trevlig helg. Kram

 7. Tack för att du delade med dig av receptet på lussebullarna. Precis bakat för att jag blev sååååå sugen av dina bildar. Bästa bullarna jag nånsin gjort och smakat. Trevlig helg.

 8. Ska jag absolut prova! Men måste tipsa om kesella i degen, det är kanon. Inga mer torra lussebullar, inte ens efter att de varit frysta! Tips bara om du/ngn ej provat:) Kram!

 9. Wow bästa receptet ever, tusen tack. Jag gillar tydlig saffransmak så nästa gång plussar jag på ytterligare 1pkt saffran. Du har grymma recept som alltid. Degen var väldigt svår att hantera tyckte jag, lyckades ändå även göra med din mandelmass/smör/vanilj recept för snurror med pärlsocker på.

 10. Gjorde dessa lussekatter igår och wow de blev verkligen helt fantastiskt goda!! Jag märkte stor skillnad på degen redan när jag skulle baka ut dem. Detta är första gången jag lyckas med vetebröd, blev till och med bättre än konditoribakat! Provade även ditt recept på fyllning med mandelmassa till halva degen, också detta blev supergott! Så glad att jag har hittat ett recept som funkar! ☺️

 11. Åh mina blev cement! Vet inte vad jag gjorde för fel kändes knas direkt då degen blev så kompakt och torr och då tog jag inte ens allt mjöl… Får göra nytt försök imorgon!

  1. Men va?!! Färg säkert 50 mail om hur lättbakade och fluffiga dessa blev. Följde du receptet exakt, med rätt mjöl och temp och allt?

  1. Vilken som, det ger ingen smak direkt bara lite djupare saffranssmak liksom. Jag använder mörk rom! Det går bra med elvispens degkrokar också (eller för hand såklart men då får man hålla på en stund :-)) kram

 12. Hur skall degen vara i konsistensen när man sätter den på jäsning? Jag hade i 800g mjöl och degen var då jättekladig och inte som en deg, mer som smet. Tog i lite mjöl till så degen släppte från kanten, återstår att se om de blir för hårda!

 13. Bästa receptet någonsin!! Så himla nöjd, tog lussekatterna till en ny nivå. Jag penslade med smält smör och doppade i strösocker efter, då ingen i familjen är så förtjust i russin. Succé!

 14. Min deg hade knappt jäst alls efter en timme 🙁 Följde receptet men det blev ingen hit, väntar på andra jäsningen nu, sen får vi se om det blir något ätbart av dom.

   1. Nej den var inte gammal. Märkligt som sagt med jäsningen, men jisses vad dom jäste när jag satte in dom i ugnen 🙂 Slutresultatet blev jättebra ändå, mycket fluffiga 🙂

 15. Blev supergoda! Har aldrig lyckats så här bra tidigare med lussebullar, de tom jäste över bunken Detta recept ska jag komma ihåg till nästa jul!

 16. Följde receptet till punkt och pricka. Blev inge bra alls. Degen blev som gummi, det gick knappt att arbeta med den och slutresultatet inget vidare. Rätt smaklösa..

  1. Vad konstigt, alla andra (jag hört) verkar få bra resultat. Gammal jäst, fel mjöl, knådat för mkt? Jag har gjort dem många ggr nu och blir alltid fluffiga och goda. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..