Pärlans vaniljkola med havssalt

 

Hej hej

Här har dagen startat smått kaotiskt med läckande värmepump och vatten i hela tvättstugan. Väntar på hjälp nu. Och natten var sisådär med liten plutt med mardrömmar som ville sova i vår säng och utövade karate i sömnen. Nu kan det bara bli bättre. Årets första julbord i kväll, bara en sån sak!

Hemlagade kolor är väl det allra godaste julgodiset! Iallafall min favvo. Klassisk chokladkola är svårslaget men det finns ju en hel del godingar. Som dessa! Pärlans vaniljkola med havssalt (Mitt Kök). Underbar kombo!

Har man bara en bra termometer så är det lätt att koka perfekt kola.

Pärlans vaniljkola med havssalt

3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havsalt att strö på toppen

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.

Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör ett kulprov.

Häll upp smeten i en form och strö havsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar. Snurra in dem i smörpapper och förvara svalt.

 

 

KRAM

 1. Loopis skriver:

  Måste bara fråga om sockret verkligen skall upp i 175 grader innan man tillsätter gräddblandningen, jag tycker att det smakar bränt?!

 2. Åsa skriver:

  Gott! Vad för storlek är lagom på formen?

  1. Det beror lite på hur tjocka bitar du vill ha men kanske ca 15 x 25 eller nåt sånt. kram

 3. Jenny skriver:

  Vilken start på dagen, hoppas julbordet smakar bra iallafall Har startat upp med ”julgodis ala Lchf”. Går att göra mycket sockerfritt å göttKram

 4. Åsa skriver:

  Hej, har du tips på en bra termometer?
  Jobbig start på dagen, hoppas den blir bättre
  Hälsn Åsa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..