Chokladkola – julgodis

 

Hej hej

Nu är nog mitt julgodislager färdigt för i år. Har några sorter jag ska tipsa er om. Klassiska chokladkolor är bland det godaste jag vet. Inte mycket som slår det!

Klassisk chokladkola
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
1/2 dl kakao
2 msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör hela tiden så inte kolan bränner fast i botten. Låt puttra på medelvärme tills temperaturen kommer upp i 125 C (eller gör ett kulprov för att se så kolan fått önskad konsistens). Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i smeten. När kolan stelnat (i rumstemp) så skär eller klipp den i små bitar och slå in dem i bakplåtspapper. Förvara svalt.

 

 

Har slagit in alla julklappar i dag. Några kvar att köpa dock, alltid lättast till barnen. Paketen går i lila här i år, köper alltid papper på Panduro – dels för att de är fina men även för det är mycket på rullarna.

 

 

Har inte riktigt gillat amaryllis tidigare men nu älskar jag dem. Till jul funderar jag på en bukett med klarröda snittamaryllisar eller en bukett hyacinter. Vi firar hemma hos oss så jag tänkte duka riktigt juligt med julbommor och julporslin.

Har tagit in granen och klätt den med barnen precis. Kortaste gran vi nånsin haft hehe (typ 150 cm?) men blev gulligt. Olivia som valt den.

KRAM

  1. Lisa skriver:

    Samma här. Har inte alls gillat amaryllisar. Men fick en av mamma å pappa som jag verkligen älskar. Fattar inte vad jag haft emot dem..?!

    1. Samma här hur kan man inte ha gillat dem???

  2. Amaryllis är min favoritjulblomma! Älskar dom ! Idag har jag gjort glass efter ditt recept med kondenserad mjölk och grädde. Smasatte halva satsen med krossade pepparkakor och halva med flytande saffran. Var verkligen enkelt att göra och sååå gott! Tack för din inspiration!

    1. Vad gott det lät, ska också prova att smaksätta med saffran. Tack. Och kul att du gillar bloggen <3 Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..