ANNONS

Rödbetsgravad lax med hemlagad hovmästarsås

/

Hej hej

Mina bidrag till julfesten med grannfruarna var förutom Jansons frestelse (som fick mkt beröm) gravad lax och hovmästarsås. Aldrig gravat lax själv men det var ju jättelätt, gäller bara att vara ute ett par dagar i god tid. (Ni hinner innan jul!) 

Gjorde efter Leilas recept med rödbetor på, blir så läcker färg!

Rödbetsgravad lax

1,2 kg färsk laxssida
1/2 dl salt
1 dl strösocker
10 hela svartpepparkorn
4 dillstjälkar
2 stora färska rödbetor

Lägg laxsidan i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken. Blanda samman salt, socker och grovt krossade pepparkorn. Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot plåten (jag tog bort skinnet innan). Strö dillstjälkar över laxen och täck med plastfilm. Låt laxen stå i kylen i cirka 1 dygn, vänd på den minst en gång under detta dygn. Ös laxen med spadet. Riv rödbetorna grovt och tack hela köttsidan på laxen, låt den grava i 1 dygn till. Skrapa bort rödbetorna och skar laxen i tunna skivor med en laxkniv.

Hovmästarsås
(arla)

½ dl sötstark senap
1 msk strösocker
1 krm salt
½ krm malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl hackad färsk dill

Vispa ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning, gärna med stavmixer. Blanda ner dillen.

KRAM

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00