Juldagen 2017

 

Hej hej

Hoppas ni har sköna mellandagar så här innan nästa högtid. Många har juldagen som stora slapparedagen tror jag? Vi har juldagen som kalkondagen 🙂 Min mormor fyller år så vi har alltid ätit kalkon på juldagen och firat, och förr gick man alltid ut på krogen på kvällen då det är stora hemvändardagen så här i vår småstad. Numera är vi lite för gamla för att gå ut på juldagen hehe så det brukar vi göra på annandagen eller dagen efter det istället med ett gäng gamla godingar och äta gott när det är liiite lugnare.

Men i går var det kalkon som sagt, hemma hos mamma och pappa på stan. Släkten från sthlm kom också med syssling Nils till barnens förtjusning. Och min fina mormor fyllde imponerande 91 år.

 

 

 

Kalkon a la Ingelsta

1 färsk el. fryst  Kalkon (beräkna ca 30 minuter/kg kalkon)
1 citron
ca. 3 tsk salt
ca 2 tsk mald vit – el. svartpeppar
Några droppar soja
Smält smör till pensling

morötter lök

Fyllning:

1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen

Till såsen:
grädde
redning
gelé eller portvin
kryddor

Tina kalkonen bara så mycket att den går att hantera (beräkna 24 timmar i normal rumstemperatur för upptinning av en hel kalkon). Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. Fäst eventuellt med steknål.

Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra halvan citron. Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen på galler och en långplåt med höga kanter under. På plåten lägges morötter och lök.

Stek kalkonen i 225 grader så att den blir brun runt om. Häll på vatten och sänk temperaturen till 175 grader. Stek vidare med först ryggen uppåt och sedan sidorna. Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon.

Sila och koka upp skyn till såsen och red av med vetemjöl. Låt koka några minuter och tillsätt grädde. Krydda med salt och peppar och smaka till sist av såsen med portvin eller gelé.

Mums!!

I dag är det fullt upp, en massa jobb att fixa plus inreda en liten walk in closet står på agendan. Kanske världens minsta walk in closet till och med, det blir en utmaning 🙂 I väg till IKEA så fort jag fått alla latmaskar här hemma att hoppa ur  morgonrockarna.

KRAM

  1. ÅsaS skriver:

    Juldagen började i kyrkan, då det var ”Julåtta”. Så mysigt med de tända ljusen och julpsalmerna. Därefter gick dagen i lugnets tecken. Soffläge med bok, film, choklad och en och annan tupplur.
    Idag blev det dock helt tvärtom – mellandagsrea på ESC.. Jag tror hela Västerås med omnejd var där idag.. Fick tag på några fynd iaf, och sonen provlåg sängar på IKEA, då det är dags för en större. Det är bara det att om han ska ha en större säng så måste vi ut med en garderob. En garderob som inhyser massor av kläder, inkl mina och makens. Läge för en ny röjning, med andra ord.. *suck* #orkarinte
    Kram ÅsaS

  2. Vilken fin 91åring min mormor är 94 och relativt pigg gör sin ålder, man får vara glad och tacksam att man har dom här hos sig

  3. Hade också en slö dag igår. För första gånge sedan jag fick mitt första barn för 13 år sedan kunde jag verkligen slappa och göra det jag ville ! Vilket var att ligga i söngen och läsa min julklappsbok och mumsa julgodis.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..