Hambakade semlor

Hej hej

Godmorgon! OMG vad det blåst och stormat, regnat och smattrat i natt. Länge sen det var sånt ruskväder. Sov som en kratta – trodde jag. Min Fitbit gav mig stjärna för uppnåt mål! (7 1/2 h) Beror nog på att jag la mig rekordtidigt eftersom Micke hade filmkväll här hemma med grabbarna. Sebbe kom in och väckte mig i vanlig ordning vid halv tolv och la sig på madrassen på golvet, sen låg jag vaken en stund men somnade om ovanligt snabbt på nån halvtimma.

Nog om det.

Årets första lilla semla intogs för ett tag sedan 🙂 Hembakade och så små och söta, precis lagom strl! Jag har faktiskt inte bakat dessa själv, utan det är min granne Marcus mamma men jag fick receptet så det kommer här:

Semlor
ca 23 små eller 12-15 stora

100 g mör
3 dl mjölk
75 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt (drygt)
8-9 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i degbunke. Smält smöret. Häll i mjölk och låt blandingen bli fingervam. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt, ägg och lite mjöl blandat med hjorthornssalt. Sätt på maskinen och blanda i mer mjöl till en smidig deg. Arbeta degen i ca 10 min och låt sedan jäsa under duk i 30 min.

Arbeta degen i bunken ytterligare 5 min och ta upp degen. Forma en rulle och skär i bitar. Forma runda bollar i handen. Lägg dem på bakpappersklädd plåtar och låt jäsa under handduk 30-40 min. Pensla med ägg och grädda i 200 C mitt i ugnen, 6-8 min.

Fyllning: skär av ett lock på varje semla och gröp ur inkråmet. Blanda med riven mandelmassa och tillsätt lite mjölk tills blandningen blir lagom lös. Fyll bullarna med blandningen, klicka/spritsa på vispad grädde, lägg på locket och sikta florsocker över.

Finns ju alla möjliga semmelvarianter nuförtiden, det verkar vara en sport att komma på en ny varje år men jag tycker den klassiska är och förblir den absolut godaste! (minus de torra stora man köper i stora mataffärer kanske, de är både för stora och för torra – det ska vara hemlagade eller kondisbullar!)

Nu är klockan 7 och hög tid att väcka barnen.

KRAM

  1. Emilia skriver:

    Ett tips som min pappa alltid gjorde var att han blandade i marsanpulver och lite vaniljpulver i grädden för att ge den en vaniljig smak. Nu är det den enda semlan jag tycker om men är svår att få tag på någon annanstans! I övrigt ska semlan vara precis som vanligt, bara lite annan smak på grädden, mums!!

  2. Marlene skriver:

    Funkar det bra med madrass på golvet?

    1. Jovars, han kommer upp och lägger sig där istället för i vår säng men allt som oftast väcker han mig först Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..