Lakritsglass med limoncellosås och maränger

 

Hej hej

Desserten först 🙂 Att göra glass på kondenserad mjölk + grädde är verkligen såååå gott och så enkelt så det är löjligt. Har ni inte testat så måste ni! Har fler goda varianter i arkivet som tex glass med brynt smör smak HÄR och glass med kalddkakesmak HÄR.

Krämig lakritsglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2-3 msk lakritspulver

Vispa grädden lättvispad (inte för hård). Blanda ner den kondenserade mjölken. Smaksätt med lakritspulver efter tycke. Häll glassen i en burk med lock och ställ i frysen (minst 6 h). Ta fram en liten stund innan servering så den mjuknar något.

Limoncellosås blandar man på ca 1 dl lemon curd + 4 msk limoncello. (smaka er fram).

Lemon curd

3 st citroner
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 st ägg
2 st äggulor

Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den tredje citronen och rör ner detta. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt svalna.

Ernst Limoncello

13 ekologiska citroner
7 1/2 dl brännvin
2 dl vatten
1 1/2 dl socker

Skölj citronerna väl. Skala dem med en potatisskalare men var noggrann med att så lite av det vita skalet följer med som möjligt, då det ger en besk smak. Lägg skalen i en burk med lock.

När citronerna är skalade, dela dem på mitten och pressa ur all saft ner i burken med skalen. Häll sedan över brännvinet.

Låt blandningen stå en vecka, gärna i ett mörkt rum. Blandning kan stå praktiskt taget hur länge man vill, dock ska man sila bort skalen efter en tid.

Efter första lagringen: koka upp vatten och socker och låt sockerlagen svalna helt. Häll sedan ihop sockerlagen med citron- och brännvinsblandningen och blanda väl. Låt stå ytterligare en vecka. Sila av limoncellon och häll upp på väl rengjorda flaskor.

KRAM

  1. Petra skriver:

    Hej, det ser himla gott ut. Gör du den utan glassmaskin? (bra för jag har nämligen ingen 🙂 )

    1. Japp bara att vispa – blanda – frysa in. Klart. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..