Banan- och mjölkchokladtårta

 

Hej!

Tårtan var det ja. Många tårtor här nu 🙂 Testade banan och chokladtårtan från Buffé i fredags, älskar kombon banan/choklad. Min mousse blev lite i lösaste laget kanske, nästa gång vispar jag den lite mer (och väntade nog för länge med att vispa ner äggen i chokladen så den kallnade). Men annars jättegod smak! Det är en del moment så förbered den gärna dagen innan.

 

 

Banan- och mjölkchokladtårta

Pajdeg
75 g kallt osaltat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1 rumsvarmt ägg

Bananlager
4 mogna bananer
2 msk smör
1 krm salt
2 msk strösocker

Chokladmousse
400 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
4 rumsvarma äggulor
1 rumsvarmt ägg

Till montering/ihop sättning
50 g smält mjölkchoklad

Dekoration
75 g mörk choklad
1/2 msk kakao

Till servering
lättvispad grädde

Pajdeg: Blanda tärnat smör med vetemjöl, socker och salt i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter. Låt degen gå upp 5-6 cm på kanterna. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°C. Sätt en folieremsa runt springformen, över och på degkanten, så att den inte sjunker ihop under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter, ta bort folieremsan efter halva tiden. Låt svalna helt.

Bananlager: Skär bananerna i tunna skivor. Stek i smör, salt och socker i en stekpanna några minuter. Låt svalna. Stekningen förhöjer banansmaken i tårtan.

Chokladmousse: Hacka mjölkchokladen. Smält hälften över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills allt smält. Låt chokladsmeten bli 33°C. Vispa grädden halvfast/fast. Rör ihop äggulor och ägget. Blanda ner äggen i den smälta chokladen, lite i taget. Vänd först ner hälften av grädden. Rör sedan ner resten av grädden till en slät mousse.

Lägg ihop: Pensla pajskalets botten med smält mjölkchoklad. Mosa de stekta bananerna och bred ut i ett jämnt lager i pajskalet. Fyll sedan pajskalet med chokladmoussen. Täck tårtan med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar.

 

 

Ta ut kakan 20 minuter före servering och garnera med smält mörk choklad och kakao. Servera med lättvispad grädde.

 

 

Mums!!

Något till påskkalaset kanske? Pimpade min med marsipankycklingar.

KRAM

 1. Louise skriver:

  Hej! Vad kul att du gjorde den kakan/tårtan! Tog du receptet från själva tidningen eller sighten? Om du läste tidningen så är det nämligen jag som är med i uppslaget. Det är jag som hade kakan som mitt önskerecept. (I buffé finns inslaget då och då som försöker hitta/härma en läsares favoritrecept från någon restaurang/café).
  Kul va?
  Gillade ni den?
  Kram på dig fina du!
  Louise i Vellinge, Skåne

  1. Vad roligt!! Inte sett tidningen, fick det mailat till mig. Jättegod! Kram tillbaka

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..