Banan- och mjölkchokladtårta

 

Hej!

Tårtan var det ja. Många tårtor här nu 🙂 Testade banan och chokladtårtan från Buffé i fredags, älskar kombon banan/choklad. Min mousse blev lite i lösaste laget kanske, nästa gång vispar jag den lite mer (och väntade nog för länge med att vispa ner äggen i chokladen så den kallnade). Men annars jättegod smak! Det är en del moment så förbered den gärna dagen innan.

 

 

Banan- och mjölkchokladtårta

Pajdeg
75 g kallt osaltat smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1 rumsvarmt ägg

Bananlager
4 mogna bananer
2 msk smör
1 krm salt
2 msk strösocker

Chokladmousse
400 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
4 rumsvarma äggulor
1 rumsvarmt ägg

Till montering/ihop sättning
50 g smält mjölkchoklad

Dekoration
75 g mörk choklad
1/2 msk kakao

Till servering
lättvispad grädde

Pajdeg: Blanda tärnat smör med vetemjöl, socker och salt i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter. Låt degen gå upp 5-6 cm på kanterna. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°C. Sätt en folieremsa runt springformen, över och på degkanten, så att den inte sjunker ihop under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter, ta bort folieremsan efter halva tiden. Låt svalna helt.

Bananlager: Skär bananerna i tunna skivor. Stek i smör, salt och socker i en stekpanna några minuter. Låt svalna. Stekningen förhöjer banansmaken i tårtan.

Chokladmousse: Hacka mjölkchokladen. Smält hälften över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills allt smält. Låt chokladsmeten bli 33°C. Vispa grädden halvfast/fast. Rör ihop äggulor och ägget. Blanda ner äggen i den smälta chokladen, lite i taget. Vänd först ner hälften av grädden. Rör sedan ner resten av grädden till en slät mousse.

Lägg ihop: Pensla pajskalets botten med smält mjölkchoklad. Mosa de stekta bananerna och bred ut i ett jämnt lager i pajskalet. Fyll sedan pajskalet med chokladmoussen. Täck tårtan med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar.

 

 

Ta ut kakan 20 minuter före servering och garnera med smält mörk choklad och kakao. Servera med lättvispad grädde.

 

 

Mums!!

Något till påskkalaset kanske? Pimpade min med marsipankycklingar.

KRAM

  1. Hej! Vad kul att du gjorde den kakan/tårtan! Tog du receptet från själva tidningen eller sighten? Om du läste tidningen så är det nämligen jag som är med i uppslaget. Det är jag som hade kakan som mitt önskerecept. (I buffé finns inslaget då och då som försöker hitta/härma en läsares favoritrecept från någon restaurang/café).
    Kul va?
    Gillade ni den?
    Kram på dig fina du!
    Louise i Vellinge, Skåne

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..