Halloumiburgare och bakad chokladmousse

 

Hej hej

Var hem till Lottie på middag i går och bjöds på vegetariska hamburgare. Gjorda med halloumiost. Finns såna runda speciellt för hamburgare att köpa i mataffären. Så himla gott!

Stek briochebröd lite lätt så de får frasig snittyta (köp färdiga eller baka egna om ni har tid). Stek halloumin i stekpanna. Montera samman hamburgarna med bladspenat, tomat, picklad rödlök och en dressing på hemlagad majonnäs blandat med sriracha (stark sås). Till detta friterade sötpotatispommes, mums!

 

 

Till efterrätt blev det Roys Fares bakade chokladmousse.

Bakad chokladmousse med karamelliserade nötter

6 port

Chokladmousse
80 g choklad 70 %
80 g smör, saltat
2 ägg
1 äggvita
45 g strösocker till äggvitorna (0,5 dl)
25 g strösocker till äggulorna (2 msk)

Topping
2,5 dl grädde
50 g macadamianötter (2 dl)
160 g strösocker (2 dl)
30 g smör (2 msk)

Chokladmousse
Sätt ugnen på 175 grader
Bryt chokladen i bitar och smält med smöret över vattenbad. Vispa äggvitorna och socker till ett fast skum. Vispa äggulor och socker till en fluffig kräm. Vänd ner chokladblandningen i äggulorna med en slickepott. Häll hälften av krämen i äggviteskummet och rör om några varv, tillsätt sedan resten av krämen och rör till en jämn smet. Fyll hälften av krämen i 6 formar och baka 10-12 min på 175 grader i varmluftsugn. Låt formarna svalna och fyll sedan i resten av krämen. Låt stå i kyl för att sätta sig i ca 2 timmar. Låt dem stå framme 15 min innan servering.

Karamelliserade nötter
Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker i pannan är smält. När sockret fått en fin karamellfärg, häll i alla nötterna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan. Häll allt över bakplåtspappret och låt svalna. Grovhacka nötterna.

Servera desserten med nötter och vispad grädde.

 

 

KRAM

 1. Åsa skriver:

  Halloumi är ju jättegott!! Och picklad rödlök också!

  Skulle vara jättekul om du ville skriva ett inlägg om din fritös. Barnen vill vi ska köpa en men jag känner mig tveksam. Är du nöjd, märke, hur göra med oljan, hur mycket ryms i den etc.? Ja vore kul med ett lite faktainlägg. 🙂 Jättefin du har i köket (har för mig att du skrivit att din mamma sytt den!?

 2. Mia skriver:

  Men alltså mums och exakt så har vi gjort halloumiburgare! Tänkte tipsa om schiracha, majo och picklad lök i, och så hade ni exakt den kombon! Och sötpotatispommes till, mums!!
  Är tyvärr dålig på att laga vegetariskt men detta har varit återkommande och väldigt uppskattat här hemmaTack för en toppenblogg, satt precis och dreglade över din skagencheesecake, måste nog bli till påsk! En riktigt glad påsk till digKram

  1. Tack, en riktigt glad påsk önskar jag dig!! Kram

 3. jenny skriver:

  Behöver just ett vegetariskt tips, perres och lätt att göra, så tusen tack! : ) Ska bjuda på veg.lunch till påsk : )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..