Valborg

Innehåller annonslänkar

Hej raringar. Hoppas ni inte är alltför slitna efter valborgsfirandet 🙂 Vi började dagen med att hämta något efterlängtat, nya bilen!! Extra efterlängtat eftersom vår gamla bil varit på verkstaden i över en månad och fortsätter lysa med sin frånvaro (men måånga steg på stegräknaren har det blivit, ska försöka åka så lite som möjligt framöver också – man kan ju faktiskt gå nästan överallt om man har tid och inte behöver bära för tungt).

Sen firade vi lugnt hemma hos grannarna, det närmsta vi kom en brasa i år var elden på bordet. Pallade inte ta oss i väg till ännu ett kallt blåsigt regnigt firande vid en halvtragisk brasa och svindyra hoppborgar och skrangliga karuseller. Hade det varit fint väder, sol och varmt hade det varit en annan sak kanske. Barnen hade kul ändå, fullt ös hela kvällen tills både Sebbe och jag var så allergiska så vi nös k o n s t a n t och fick gå hem (ska komplettera med någon slags nässpray mot kliande näsa – vilken är bäst tycker ni??).

Jag hade klänning från Michael Kors/Boozt HÄR. Missa inte deras summer deals just nu med upp till 30 % på nyheterna, jag är sugen på en ny Lovely Knit, alla färger på kampanj nu HÄR.

Värdparet bjöd på fördrink, en GT gjord på jordgubbsgin (!). Beefeater Pink. Aldrig sett förut. Riktigt gott! Måste vara god i en white lady eller med citronfanta och liknande också. Finns i beställningssortimentet.

Sen blev det carpaccio till förrätt (mums!) och till huvudrätt grillad fläskfilé som tillagats i sous vide innan och italiensk potatiskaka, bea och rödvinssås till. Så gott! Potatiskakan måste ni prova om ni inte gjort det.

Italiensk potatiskaka (räcker till 8 personer)
2 paket bacon
5 st bakpotatisar
1 msk maizena
200 gram parmesanost
2 msk färsk basilika, finstrimlad
1 msk färsk körvel, finstrimlad
1 msk färsk timjan, finstrimlad
salt och peppar

Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.

Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan. (Gör den helst dagen innan skulle jag vilja säga. Så blir den riktigt lätt att skära snyggt och ni slipper kladda och greja med detta samma dag den ska serveras)

Skär potatiskakan i tjocka skivor när de ska serveras och stek dem i lite smör i en stekpanna tills de är genomvarma och fått fin färg.

(Det är en del moment men kan som sagt förberedas. Ni kan se bilder med steg-för-steg-beskrivning HÄR)

 

Äggfri chokladkaka med hallonsorbet (tror jag?) till dessert. Barnen åt pastapaj (recept HÄR, kul bjudrätt för barnen, går hem hos alla) en skål med glass och godsaker till dessert. Mina barn är galna i marshmallows – kan inte fatta det. Aldrig gillat! Marshmallows (skumgodis över lag) och marsipan är såna där saker som jag aldrig förstått mig på men mina barn älskar. Och vatten. Fyy så jag avskydde vatten när jag var liten. Kunde inte dricka varken vanligt eller kolsyrat vatten, värsta jag visste. Nu är bubbelvatten bland det bästa jag vet. Marispan på en prinsesstårta går bra men skulle aldrig sätta tänderna i en marsipanfigur. #ryser

KRAM

 1. Maria skriver:

  Potatiskakan skulle jag vilja göra – men tips på tyngd att använda i ugnen? Vad använder du?

  1. Jag ställde på en likadan form och staplade några kaffekoppar Ikea ovanpå. Finns säkert smidigare sätt 😂 kram

 2. Äggfri chokladkaka, kan du sätta ut receptet på den? Har en dotter som inte kan äta ägg men äääälskar choklad. 🙂

 3. Ellen skriver:

  Hej!
  Är också pollenallergiker och kan verkligen tipsa om en nässpray som heter Dymista, finns dock bara att köpa med recept. Den hjälper både mot irriterande näsa och ögon. Jag kombinerar den med aerius tabletter. Testa den!!!

  1. Åh tack för tips, ska be om recept. Kram

 4. Snygg bil! Vilket märke och modell? Måste prova potatiskakan, såg jättegod ut, ja även det andra 🙂

 5. Jojo skriver:

  Mina grabbar är sååå mycket bättre efter hyposensibilisering (vaccination mot pollen/gräs). Känner bara av lite och det kom nu i helgen så håller tummarna att det stannar vid att bara behöva använda lite Aeriustabletter. Dymista nässpray körde de med förra året (receptbelagt) men överlägset det bästa de fått prova under alla år. Alla tre grabbarna har ärvt pappans pollengen…så du kan bara tänka dig hur jag får tassa på tå under de värsta pollenveckorna då stubinen är VÄÄÄÄLDIGT kort!
  Äntligen maj och jag såg att att det väntas lite mer värme i Örebro framåt nästa vecka men det hinner väl ändras (sagt av en sann närking, haha!)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..