Svartvinbärsglass med friterad äppelpaj

Innehåller annonslänkar för Ellos

Till dessert i helgen åt vi hemlagad svartvinbärsglass med friterad äppelpaj gjord på filodeg. (Recept från allt om mat). Älskar vinbärssmak i glass och saft! Fräscht och syrligt men sött, ja ni vet. Har faktiskt köpt mig en glassmaskin så man slipper frysa bunkar och ha sig för det har jag varken plats för i frysen eller framförhållning för, denna är bara att sätta i kontakten så gör den glass på ett kick.

Svartvinbärsglass med friterad äppelpaj
ca 8 port

Glass:
250 g svarta vinbär
0,5 dl strösocker + 0,5 dl
0,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl mjölk
2 msk farinsocker
3 äggulor

Äppelpaj:
250 g filodeg (en rulle)
3 äpplen tex royal gala
0,5 citron
2 msk smör + 100 g
1 dl äppelmos
0,5 dl farinsocker
2 msk sirap ljus
1 tsk strösocker
1 krm pektin pulver

Mixa vinbär och 1/2 dl socker. Passera bären genom en sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Tillsätt vinbärspuré och farinsocker. Värm blandningen. Vispa äggulor och 1/2 dl socker fluffigt. Häll ner i gräddblandningen under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och tillsätt bärpurén. Värm under omrörning till 85°. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten. Låt kallna. Frys glassmeten i en glassmaskin.

DENNA glassmaskin. Supersmidig verkligen. Gör i ordning smeten och häll i, tog ca 25 min att frysa denna omgång. Kommer gå varm i sommar. (Just denna glass var ganska ”avancerad” finns ju betydligt enklare recept som också blir väldigt goda i glassmaskin).

Äppelpaj: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Stek äppelbitarna i 2 msk smör tillsammans med citronskalet. Sänk värmen något och tillsätt äppelmos, farinsocker och sirap. Rör om och sjud 1–2 min. Blanda ihop strösocker och pektin och blanda ner i äppelfyllningen. Låt svalna.

Smält 100 g smör. Skär degarken i rutor, ca 18 x 18 cm, och klicka på fyllning. Rulla ihop från hörn till hörn på snedden och vik in kanterna på mitten. Pensla med smält smör. Gör om samma moment två gånger med nya degark så att det blir tre lager.

Hetta upp olja till 170°. Fritera äppelpajerna i omgångar runt om ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast med glassen.

Jag hade i kanel i min äppelfyllning också, tycker det är så gott till. De smakade som McDonald´s pajer blev betyget om än lite frasigare med filodegen. Jättegoda! Och glassen hade perfekt krämig konsistens, syrlig och god. Serverade även en kula vanilj under, passar fint med det syrliga och äppelpajen. Lite pillriga moment men jag förberedde allt innan och plockade fram glassen och friterade pajarna vid servering bara. Mums!!

KRAM

 1. Verkar ju jättegott -gillar svarta vinbär men har svårt att få tag i detta.
  Ha en bra lördag och kram på dej..

  1. Finns i frysdisken bland bär!! Kram

 2. Maria skriver:

  Ser underbart gott ut. Trevlig helg!!

 3. Jenny skriver:

  Ser mumsigt ut! Funderar också på att skaffa en fritös. Vilken har du? Nöjd? Vilken typ av olja använder du och vad gör du med den när du friterat klart?

  1. Jenny skriver:

   Hoppas du vill svara 🙂

   1. Hej sorry. Vi är jättenöjda!! Låter oljan vara kvar i, den kan man använda om igen så länge den är fräsch. Får återkomma med märke och modell, har det inte i huvudet. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..